04 / 06 / 2024

Emtia piyasasında resesyon etkisi! Altın, gümüş, Brent petrol, buğday fiyatlarında deprem!

Emtia piyasasında resesyon etkisi! Altın, gümüş, Brent petrol, buğday fiyatlarında deprem!

Emtia piyasasındaki satış baskısı, resesyon endişeleriyle geçtiğimiz haftada sürdü. İşte emtia piyasasındaki son durum...



DEĞERLİ METALLERDE ARTIŞ 

Geçtiğimiz hafta emtia piyasasındaki düşüş eğilimine rağmen, değerli metallerde yükselişler kaydedildi. 

Emtia piyasasında resesyon etkisi! Altın, gümüş, Brent petrol, buğday fiyatlarında deprem!

Altın yüzde 0,9, gümüş yüzde 6,2, platin yüzde 3,8 ve paladyum yüzde 1,5 değerlendi. Altın, Fed'in "ultra şahin" politikalarına son verebileceği olasılığıyla artarken, paladyumun fiyatı da arza yönelik sıkışıklıklar, Ukrayna'da tansiyonun yükselmesi ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkileriyle yükseldi. 

Baz metallerde satış eğilimi sürdü. Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,9, alüminyum yüzde 4,4, kurşun yüzde 7,4, nikel yüzde 0,8, çinko yüzde 1,4 azaldı. 

Analistler, resesyon endişelerinin en çok baz metalleri etkileyebileceğine dikkat çekti. 

ENERJİ EMTİALARINDA DURUM KARIŞIK 

Geçtiğimiz hafta enerji emtialarında karışık bir seyir kaydedildi. 

Emtia piyasasında resesyon etkisi! Altın, gümüş, Brent petrol, buğday fiyatlarında deprem!

Brent petrol yüzde 1 artarken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 23,2 değer kaybı yaşadı. 

Brent petrol fiyatlarında yaşanan artışta, resesyon beklentilerinin talebi frenleyebileceği endişelerine karşın gittikçe yükselen arz daralması endişeleri etkili oldu. Petrolde fiyatlamalar, dünyanın en büyük ithalatçısı Çin'de salgın  tedbirlerinde yeni gevşeme olacağı beklentisiyle yukarı yönlü ivme kazandı.

Ülkelerin doğal gaz tüketimine ilişkin aldıkları tedbirler ve depolarında doluluk oranlarındaki artışlarla doğalgaz fiyatlarında düşüş kaydedildi. 

TARIM EMTİALARINDA SERT DÜŞÜŞ

Emtia piyasasında resesyon etkisi! Altın, gümüş, Brent petrol, buğday fiyatlarında deprem!

Tarım emtialarında da geçtiğimiz hafta sert düşüşler kaydedildi. Merkez bankalarının "şahin" politikaları tarım emtialarında da baskı oluşturuyor. 

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 1,4, mısır yüzde 0,9 ve pirinç yüzde 2,2 değer kaybı yaşarken, soya fasulyesi yüzde 1,3 değerlendi. 

0,7580 dolarla 2020 Aralık'tan bu güne en düşük seviyeyi gören pamuk, geçtiğimiz hafta  yüzde 4,5, 1,8620 dolarla Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gören kahve de yüzde 3,9 geriledi. 

Uganda'da kuraklık sebebiyle kahve ihracatının düşmesi de kahve fiyatlarını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldı. 

Şeker yüzde 2,5 ve kakao yüzde 3,2 değer kaybetti. 

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, haftalık ihracat verilerinin zayıf seyretmeye devam ettiğini, bunun da talep endişelerine neden olduğuna dikkat çekti. ABD'de enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin satış baskısının devam etmesine yol açtığınıın altını çizen Ergezen, merkez bankalarının faiz artırımlarına devam edeceği endişelerinin varlık fiyatlarında baskı yarattığını dile getirdi. 

Finansal Hizmetler Güven Endeksi’nde ekim ayı düşüşü

Son dakika! Eşi vefat eden kadına 300 bin liralık konut desteği! Bakan Yanık duyurdu!

Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiriyor! Mazot ve gübre desteğinde şok! Mazot ve gübre desteği hesaplara yattı mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön