01 / 05 / 2024

En çok tercih edilen tasarruf aracı yastık altı altın oldu

En çok tercih edilen tasarruf aracı yastık altı altın oldu

Türkiye’de yatırım yapanların sayısı yılın son çeyreğinde 3 puan artarak yüzde 23.3’e yükseldi. Vatandaş tasarruf için en çok yastık altı altını tercih etti.



Yüksek enflasyon ve artan fiyatlar karşısında, parasının değerini korumak isteyenler en küçük birikimleriyle bile yatırım yapıyor. ING Türkiye, 2011 yılından beri IPSOS iş birliğiyle yaptığı Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2023 dördüncü çeyrek araştırma sonuçlarını açıkladı.

Türkiye’de şehirlerde yaşayan yetişkinlerle yapılan araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 23,3’ü tasarruf yaptı. Bu sonuç araştırmanın yapıldığı 3 yıllık süreçteki tasarruf sahipliğinde görülen ikinci en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. 2023’ün sonuncu çeyreğinde çocuklu bireyler tasarruf sahipliğinde yüzde 19’i ile aynı oranı korurken, çocuksuz bireylerde bu oran 5 puan artarak yüzde 29’a çıktı.

TASARRUF YAPAN ERKEKLERİN ORANI ARTTI

Açıklanan sonuçlara göre, düzenli tasarruf yapanların oranı yüzde 69 ile geçen çeyrek ile benzer seviyelerde kalırken, erkeklerde düzenli tasarruf yapanların oranı 3 puan artarak yüzde 74’e çıktı. Kadınlarda ise düzenli tasarruf yapanların sayısı azalarak yüzde  61’e indi. Tasarruf yapanların, birinci tercihi yüzde 26 ile yastık altı altın ve nakit oldu. Sistem içi altın ise yüzde 16 ile ikinci sırada yer aldı. 

2023 yılı boyunca hisse senedine yatırım yapanların sayısı arttı. Hisse senedi alanlar yılın son çeyreğinde 9 puanlık artışla yüzde 14’e yükseldi. Hisse senedi yatırımı tercih edenler daha çok erkekler oldu. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde kadınların erkeklere göre daha çok tercih ettiği tasarruf araçları 5 puan farkla yastık altı altın ve nakit, sistem içi altın ve 6 puan farkla vadesiz hesap olarak sıralandı.  

Erkeklerin kadınlara göre daha fazla yatırım yaptığı tasarruf araçları ise 9 puan farkla hisse senedi ve borsa ile 7 puan farkla döviz vadeli hesapları oldu. Bireysel emeklilik fonları da tasarruf araçları arasında yüzde 8’lik oranda tercih edildi. Bu oran TL vadeli hesapta yüzde 6 olarak gerçekleşti.  Kripto para fonlarının tercih edilme oranı ise yüzde 6’dan yüzde 4’e indi.

Borsada kar hesabı nasıl yapılır? Her para artışı kar mıdır?

Bist Temettü 25 Endeksi’ndeki şirketler son 5 yılda kaç kere temüttü ödedi?

Dikkat! Borsada küçük yatırımcı silkelenme riskiyle karşı karşıya

Borsa yatırımı kira getirisinden daha fazla kazandırabilir mi? Yatırımcılar dikkat!

Borsada bir hisseyi elde tutma süresi ne kadar olmalı?

Borsa İstanbul’a en çok yatırım yapan ülke Katar oldu


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön