28 / 04 / 2024

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL! Emekliler dikkat! Refah payı olacak mı?

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL! Emekliler dikkat! Refah payı olacak mı?

Dört aylık enflasyon rakamı netleşirken emekli maaş zamlarının belli olması için geriye sadece 2 aylık rakam kaldı. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte o rakam...




Emekliler, Ocak 2024 zammı ile ilgili yaşanan son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Yüksek enflasyon ve artan maliyetler sebebiyle alım güçleri azalan emekliler, gört gözle Ocak ayında yapılacak zammı bekliyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), emekli ve memur maaşları başta olacak şekilde pek çok konuda belirleyici olan ekim ayı enflasyon rakamlarını tek tek duyurdu. 

Açıklanan verilere göre, enflasyon oranı ekimde aylık bazda yüzde 3,43, yıllık bazda ise yüzde 61,36 şeklinde oldu. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, 4 aylık enflasyon rakamı da yüzde 29,40 şeklinde kaydedildi. 

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL! Emekliler dikkat! Refah payı olacak mı?

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, ört aylık emekli ve memur zam oranı netleşirken geriye sadece 2 aylık veri kaldı.

Ekonomist Muhammet Bayram, emekli maaş zammı ile ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu ve son enflasyon rakamıyla beraber tahminlerin yükseldiğine dikkat çekti. 

"Son açıklanan enflasyon rakamıyla beraber yüzde 29.40’lık artış şu anda belirlendi. İki aylık enflasyon farkını daha bekliyoruz" diye konuşan Muhammet Bayram, son açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte yüzde 29.40’lık yükselişin şu anda belirlendiğini söyledi. 

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL! Emekliler dikkat! Refah payı olacak mı?

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TAM BU KADAR OLACAK

Bayram, en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira seviyesinde olduğunun, asgari ücretle arasındaki skalaya bakıldığında 10 bin liraya seviyesinde olması gerektiğinin altını çizdi. 

Bayram, "Yeni dönemde en düşük emekli maaşının çok daha fazla yükseltilmesini bekliyoruz. En düşük emekli maaşının 12 bin 500 Türk Lirası seviyesinde olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Ayrıca, Bayram, en düşük memur emeklisi maaşının 14 bin 800 lira seviyesinde olmasını beklediklerinin altını çizdi. 

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL! Emekliler dikkat! Refah payı olacak mı?

Ekonomist Muhammet Bayram, öncelikle en düşük emekli maaşının kök maaşa sabitlenmesinin gerektiğine vurgu yaparak, "Bir kişinin asıl maaşı çok daha düşükken devlet bunu sübvanse edebiliyor" ifadelerine yer verdi. 

Bundan sonraki zamların karşılık bulabilmesi için kök aylıkların en düşük emekli aylığına sabitlenmesinin büyük bir reform olacağını dile getiren Bayram, böylece bundan sonraki oransal artışların tam anlamıyla maaşlara yansıyabileceğine dikkat çekti. 

Bayram, 6 aylık enflasyonun yüzde 38’ler seviyesinde olmasını öngördüklerini de aktardı ve "En düşük emekli maaşına ara dönemde bir zam yapılmamıştı. Yüzde 50’nin üzerinde bir artış yapılırsa en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira seviyesinde yükselecektir" diyerek, bunun enflasyonun çok üstünde bir rakam olduğunu vurguladı. 

Emekli maaşlarına refah payı artışı uygulanıp uygulanmayacağı ile ilgili ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Otomobil markaları arasında kıyasıya yarış! Kampanyalar peş peşe geldi! Fiat, Renault, Peugeot...

Çiftçilerin hesaplarına tam 1.1 milyar TL hasar tazminatı yattı! Bakan Yumaklı resmen duyurdu! 

TOKİ Karaman projesi için geri sayım başladı! Beklenen proje 14 Kasım'da ihaleye çıkıyor!


Geri Dön