Erken emekli olmak isteyenlere flaş haber! Bunu yapanların hem emekli maaşı artıyor hem de yaşı düşüyor!
Yıpranma nedeniyle erken emeklilikten nasıl faydalanılabileceği merak konusu oldu. İşte yıpranma nedeniyle erken emeklilik ile ilgili merak edilenler...
Milyonlarca kişi erken emekli olmanın yollarını merakla araştırıyor. Bu kapsamda yıpranma hakkından faydalanarak, erken emekli olunması ile ilgili detaylarda merak konusu oldu.
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde yıpranma nedeniyle erken emeklilik konusunu kaleme aldı.
Kendisine yıpranma nedeniyle erken emeklilikten nasıl faydalanılabileceği sorusunun sık sık gelediğine dikkat çeken Noyan Doğan, "Fiili hizmet süresi zammı ile erken emekli olunabilir. Öyle ki, bazı mesleklerde çalışanlar 45 yaşında bile emekli olma hakkı elde edebilir" ifadelerini kullandı.
Noyan Doğan, yıpranma nedeniyle erken emeklilik detaylarını 12 soruda ele aldı.
YIPRANMA NEDENİYLE ERKEN EMEKLİLİK DETAYLARI
1- Fiili hizmet süresi zammı nedir?
Halk arasında yıpranma hakkı şeklinde de bilinen fiili hizmet süresi zammı ile ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlara erken emeklilik hakkı veriyor.
2- Nasıl uygulanır?
Her 360 günlük çalışma karşılığında ek gün veriliyor. İlave hizmet süresi en çok 5 sene veriliyor ve verilen bu ilave sürenin en fazla 3 seneye kadar olacak şekilde yarısı emeklilik için tabi olunan yaştan düşülüyor. Bu süreler için emekli ikramiyesi de veriliyor.
Yer altı işlerinde çalışanlar için süre sınırlaması bulunmuyor. Türk Silahlı Kuvvetler ve Emniyet Genel Müdürlü personeli için 8 seneye kadar fiili hizmet süresi zammı uygulanabilyor.
3- Kimler faydalanabiliyor?
4/A statüsünde yani işçi statüsünde çalışanlar ile 4/C, memur statüsünde çalışanlar söz konusu uygulamadan faydalanabiliyor.
4- Hangi meslek çalışanları erken emekli olabilir?
Yıpranma hakkından faydalanarak erken emekliliğe hak kazanacak meslekler listesi SGK tarafından açıklanıyor. Bu çerçevede 45 meslek kolunda çalışanlar erken emeklilik hakkı elde edebiliyor.
Bu mesleklerin arasında; yeraltı maden işlerinde, demir-çelik fabrikalarında, asit üretimi yapan yerlerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Sahil Güvenlik Komutanlığında, emniyette, MİT’te, ceza infaz kurumlarında, basın yayın mesleğinde, su altında, çimento fabrikalarında, termik santrallerde, sağlık alanında, cam işlerinde çalışanlar bulunuyor. Bu işlerde çalışanlara erken emeklilik hakkı veriliyor.
5- Yıpranma hakkından faydalanmak için gerekli koşul ne?
Çalışanın yıpranma payı çerçevesinde olan işlerde en az 3600 gün çalışmış olması gerekiyor. Ayrıca yaş haddinden indirime hak kazanmak için de 3600 şartı yer alıyor.
6- İlave hizmet süresi çalışma yılına nasıl eklenir?
Meslek kollarına göre ilave eklenecek süre 60 gün ila 180 gün arasında değişiklik gösteriyor. Örneğin, yer altında çalışanlar için eklenecek süre her sene için 180, TSK personeli için her sene 90 gün ilave ediliyor. Kurşun, arsenik, cam işlerinde çalışanlar için süre 60 gün olurken, basın kartı yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar için süre 90 gün, emniyet ve polis mesleğinde, MİT’te çalışanlar için ilave edilecek süre 90 gün oluyor.
7- Fiili hizmet süresi zammı nasıl hesaplanır?
Çalışılan her 360 gün için 60 gün eklenecekse çalışılan gün sayısını 0.17 ile, 90 gün eklenecekse çalışılan toplam gün sayısını 0.25 ile, 180 gün eklenecekse çalışılan gün sayısını 0.50 ile çarparak fiili hizmet süresi zammı hesaplanabiliyor.
Örneğin, çalışma gününüz 7000 gün ise bunu 0.25 ile çarptığınızda (90 gün eklenecekler için) çıkan 1750 günü çalışma sürenize ilave edeceksiniz. Bu süre yaştan da düşürülebilir.
8- Tatil günlerini de kapsıyor mu?
Hafta tatili, yıllık izin, sağlık izni, resmi tatil gibi çalışmadan geçirilen süreler fiili hizmet süresi kapsamındaki zamma dahil olmuyor.
9- Sigortalılık süresini etkiler mi?
Fiili hizmet süresi zammı ile hem yaş haddinden düşürülüyor hem de sigortalılık süresine ilave ediliyor.
10- Maaşa etki eder mi?
Hizmet süresinde yükseliş olacağından yaşlılık maaşı da artar ve daha yüksek emekli maaşı alınır.
11- Yıpranma payından faydalanmak için başvuru yapılmalı mı?
Yıpranma payından faydalanmak için başvuru yapılması gerekli değil. SGK, fiili hizmet sürenize eklenecek günleri otomatik olarak hesaplıyor ve emeklilik süresine ilave ediyor.
12- Emeklilik nasıl erkene çekiliyor?
Örneğin, cıva üretiminde çalışan bir işçinin fiili hizmet zammı 90 gün; bu işte 12 ay çalışıldığında 15 ay çalışmış sayılıyor ve hem prim gün sayısı yükseliyor hem de erken emeklilik hakkı elde ediliyor.
Ynai, normal koşullarda 360 gün çalışılması gerekirken, cıva üretiminde çalışanlar bir sene içinde 450 gün çalışmış sayılıyor. Madenlerde çalışanlar için bu süre daha yüksek 180 gün oluyor.
Yeraltı madenlerinde çalışan bir işçi 360 gün çalıştığında fiili hizmet süresi zammı uygulandığında 540 gün çalışmış sayılıyor ve böylece emekliliğe ciddi bir katkıda bulunmuş oluyor.
Trafik sigortasının yetersiz kaldığı yerde devreye İMM giriyor!
Memur maaşlarında beklenen Ocak zammı ayyuka çıktı: Memura 33.505 TL'lik ince ayar...
Zeytinyağı fiyatı durmuyor, 10 bin dolarlık tarihi zirve korkusu
TOKİ'den bu ile dev proje müjdesi! Tam 717 konut ve 19 dükkan geliyor!
ECB faiz kararına bir gün kala euro/TL ne kadar oldu? Euro yükselecek mi, düşecek mi?