07 / 05 / 2024

Ev alırken tapu ipotek sorgulama nasıl yapılır?

Ev alırken tapu ipotek sorgulama nasıl yapılır?

İpotek, bir borcun ödemesini garanti altına almak için taşınmazın teminat gösterilmesidir. Peki, ev alırken ipotek sorgulama nasıl yapılır? Tapuda ipotek nasıl öğrenilir? İşte detaylar…



Ev alırken tapu ipotek sorgulama nasıl yapılır?

EV ALIRKEN TAPU İPOTEK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Ev alırken tapu ipotek sorgulama işlemleri farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Eğer kendi üzerinize kayıtlı bir ev için ipotek sorgulama işlemi yapacaksanız iki farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

E-DEVLET TAPU İPOTEK SORGULAMA

İlk seçenek e-Devlet üzerinden online olarak gerçekleştirebileceğiniz sorgulama şeklidir.

e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için evin sahibi, http://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi giriş bilgileri ile tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.

TAPU MÜDÜRLÜĞÜ’NDE İPOTEK SORGULAMA

İkinci seçenek ise tapu sahibi taşınmazın kayıtlı olduğu Tapu Müdürlüğü’ne nüfus cüzdanı ile giderek ipotek sorgulama işlemini kolaylıkla öğrenebilmektedir.

BAŞKASINA AİT TAPU SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Başkasına ait tapu sorgulama işlemi yapmak ne yazık ki yasal olarak mümkün değildir.  Tapu bilgilerinin üçüncü kişiler ile paylaşılması kanunen yasaklanmıştır. Ancak bu konuda yasal yollara başvurabilirsiniz. Avukatların başkasına ait tapu sorgulama yetkileri olduğu için sorgulama yapmak isteyen kişi, bir avukata başvurarak kanuni prosedürler çerçevesinde söz konusu kişiye ait tapu bilgilerini öğrenebilmektedir.

TAPU İPOTEK KALDIRMA NASIL YAPILIR?

İpotek, bankaya borç durumunda tapuda oluşturulmuş bir tür sicil kaydı durumudur. Oluşturulmuş mevcut ipoteğin kaldırılabilmesi için ilk olarak kişinin ipoteğe ilişkin var olan borcu bütünüyle ödenmiş olması ve borcun ödenmesinden sonraki tapu ipotek kaldırma işlemi için de bankaya müracaat etmesi gerekmektedir.

Bankaya ipotek kaldırmak amacıyla müracaat edebilme süreci, bankadan bankaya göre farklılık göstermekte olup bazı işlemler için beklenmesi gereken uzun bir süreci içine almaktadır. Bu süreç boyunca banka ilgili durumdaki kişiye dair oluşturulmuş olan borç dosyasını incelemeye tabi tutacaktır. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından bankanın yanıtı ancak olumlu yönde ise kişiye ipotek yazısı vermektedir. Bankadan ipotek fek yazısının alınmaması halinde ipotek kaldırma işlemi gerçekleştirilememektedir. Bankalar tarafından borçlu olan kişilere verilen ipotek fek yazısı bireylerden alınacak belirli tutarlardaki ücretler karşılığında verilmektedir.

Tapudaki ipotek nasıl kalkar?

1 Ocak 2023’e dikkat! Dev zam gelecek! MTV, emlak vergisi…

Flaş karar! Hükümet zam yapmayı yasakladı!


Geri Dön