28 / 04 / 2024

Ev kiralamada yeni kriz: Taahhütname yoksa daire yok!

Ev kiralamada yeni kriz: Taahhütname yoksa daire yok!

Fırsatçıların ev kiralarken ki yeni taktikleri duyanları hayrete düşürdü. Kira sözleşmesine tahliye taahhütnamesini ekleyen ev sahipleri imza atmayana evi kiralamıyor. Böylece istediği zaman zam istediği zaman da kiracıya çık baskısı uygulayabiliyor. İşte detaylar...



Konut ve kira fiyatlarındaki fahiş artışlar iki yıldır vatandaşları zorluyor. Ayrıca kiralık ev sorunu her geçen gün büyürken mahkemeler de kiracı ile ev sahibi arasındaki anlaşmazlık dosyalarıyla dolup taşıyor. Yüzde 25'lik kira sınırını aşmak için son dönemde günlük kiralamaları yükselten ev sahipleri uzun dönem kiralama için de kiracının önüne tahliye taahhütnamesi koyuyor.

Sabah'ta yer alan habere göre, böylece kira sözleşmesine tahliye taahhütnamesini ekleyen ev sahipleri imza atmayana daireyi kiralamıyor. Bu belge sayesinde istediğinde zam yapıp çık baskısı uygulanıyor. Uzmanlara göre yasal düzenleme gerekiyor.

Ev kiralamada yeni kriz: Taahhütname yoksa daire yok!

EV SAHİBİ TARİHİ BELİRLİYOR

Kanuna göre tahliye taahhütnamesinin hazırlandığı tarihle kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihin aynı olmaması gerekiyor. Şöyle ki ev sahibinin önce evini kiralaması sonradan taahhütname alması gerekiyor.

Fakat ev sahipleri taahhütname imzalamayan kiracı ile sözleşme imzalamadığı gibi taahhütname tarihini ya boş bırakıp kendi bir tarih belirliyor 3 ayla sınırlandırıp kiracıya daha girmeden yeni kira zammı için sinyal veriyor.

Bu durumu onaylamayan kiracılar yeni ev bulmakta zorlanırken, boş ev sayısı da her geçen gün artıyor. Sistem git gide kilitleniyor.

Ev kiralamada yeni kriz: Taahhütname yoksa daire yok!

KİRACI: EV SAHİBİNİN İNSAFINA KALDIK!

Tahliye taahhütnamesi baskısı kiracıların mağdur olmasına neden oluyor. Bu yönde mağduriyet yaşayan bir çift, Eylül ayında evleneceklerini ve üç aydır ev aradıklarını belirtiyor.

Ev arayan çift, geçen sene 8-10 bin olan ev için istenen 25 binleri de artık ödemeye razı oldujlarına dikkat çekerek,  "Ancak ev sahipleri taahhütname olmadan evi kiralamıyor. Tahliye zamanını ev sahibi kendi belirliyor. Yani iş ev sahibinin insafına kalıyor" diyor.

BOŞ EVLER KİRALANMIYOR

Bir başka kiracı da, yüzde 25 zam sınırının üzerinde zam yaptıklarını ve kirayı neredeyse iki katına artırmalarına rağmen ev sahibinin üç kat kira istediğı için sonradan tacize başladığını belirtiyor.

Ev sahibi ile problem yaşayan kiracı, "Biz de evi boşaltma kararını aldık. Ancak şimdi de ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesini dayatması nedeniyle ev bulamıyoruz. Çok boş ev var ancak bu dayatma yüzünden hiç kimse kiralama yapmak istemiyor" ifadelerini kullandı.

Ev kiralamada yeni kriz: Taahhütname yoksa daire yok!

TAAHHÜTNAME EV SAHİBİNİN ELİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, yüzde 25 kira sınırı nedeniyle ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesine yöneldiğini kaydetti.

Taahhütnamenin ev sahibinin elini güçlendirirken kiracıları ise tedirgin ettiğine dikat çeken Akdoğan, şöyle devam etti: "Kanunen sözleşmeyle taahhütnamenin aynı gün olmaması gerekiyor. Ancak sözleşmeyle birlikte kiracının önüne konuluyor"

SİSTEM KİLİTLENİYOR

Bu kapsamda, "Sadece tarih değiştiriliyor" diyen dikkat çeken Akdoğan,  "Eğer kirada zam talebinde anlaşmazlık oluşursa ev sahibi istediği tarihi taahhütnameye ekleyip kiracıya çık baskısı yapıyor. Bu kiralık ev sorununu daha da büyütüyor, sistemi kilitliyor." dedi.

Ev kiralamada yeni kriz: Taahhütname yoksa daire yok!

YENİ BİR YASAL DÜZENLEME GEREKLİ

Avukat Mustafa Zafer, kiracıdan tahliye taahhüdü alınmasının kira sözleşmesine ön şart olarak dayatılmasının kanuna aykırı olduğunu söyledi.

Tahliye taahhüdünün borçlar hukukunda bir sözleşme olmadığını aktaran Zafer, "Kiracı-kiralayan ilişkisinde asıl olan şey kira sözleşmesi. Ancak mülk sahibi taahhütname de imzalatma hakkına sahip.

Tahliye taahhütnamesi vermek istemeyen kiracıyı kötü niyetli ev sahiplerine karşı korumak için yeni bir yasal düzenlemenin gelmesi gerekiyor" diye ifade etti.

Dolar için ağustos uyarısı! Elimizdeki dolarları bozduralım mı? Dolar ne kadar olacak?

Altında sert düşüş! Altın yatırımcılarının yüreği ağzına geldi! Gram altın bugün ne kadar oldu? Canlı altın fiyatları

Cem Tayfun Yılmaz kimdir? Pasifik GYO’daki görevi ne?

 


Geri Dön