05 / 05 / 2024

Ev kiralarındaki zamlar nasıl belirlenir?

Ev kiralarındaki zamlar nasıl belirlenir?

Konut sahipleri çoğu zaman enflasyon oranından fazla zam yapmayı isteyebiliyor. Peki bu mümkün olur mu? Kiralara TÜFE oranından fazla artış yapılabilir mi? İşte ayrıntılar...



Konut sahipleri çoğu zaman enflasyon oranından fazla zam yapmayı isteyebiliyor. Peki bu mümkün olur mu? CNN Türk'ten Burçak Bozkuş ve Mehmet Bulut'un haberine göre; Kira ve Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Batuhan Bulut, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Kira ve Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Batuhan Bulut, tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişimin oranından fazla kira zammı yapılamayacağına dikkat çekti. Bulut, konuyla ilgili şunları söyledi:

Ev kiralarındaki zamlar nasıl belirlenir?

"KİRAYA TÜFE ORANINDAN FAZLA ARTIŞ YAPILAMAZ"

"Konut ve çatılı işyerlerinde kira sözleşmelerindeki kira artış oranı, TÜFE'deki 12 aylık ortalamalara göre artış oranlarını geçemez. Kiracılar tarafından TÜFE'deki 12 aylık ortalamalara göre, artış oranını aşmayacak şekilde zam yapmamak için herhangi bir dava açmaya bile gerek yok. Çünkü kiraya verenler onları bu sebebe dayanarak tahliye edemezler. Kiracılar tahliye edilme korkusuyla bu zamları yer yer yapabilmekte ya da daireyi boşaltmaktadırlar. Buna lüzum yoktur.

Ev kiralarındaki zamlar nasıl belirlenir?

"KİRAYA VERENLER KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLİR"

Kiraya verenler ise bölgedeki kira artışını gerekçe göstererek kira bedelini arttırmak isterlerse, bu durumda kiraya verenlerin elindeki imkan da kira tespit davası açmaktır. Bu kira tespit davası da kira sözleşmesi başladıktan 5 yıl boyunca açılamaz. 5'inci yılı takip eden 6'ncı yıl için açılabilir."

Ev kira zammına 5 yıl kriteri geliyor!

Ev kiralarına Kovid-19 zammı!

Kiracılar artan fiyatlar karşısında ne yapmalı?


Geri Dön