03 / 05 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 

İzmir depremi sonrası konut sigortaları da yeniden gündeme geldi. Peki zorunlu deprem sigortası nasıl yapılır? Şartları nelerdir? İşte tüm merak edilenler...



Büyük can ve mal kaybına sebep olan 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nden sonra zararların en aza indirilmesi amacıyla getirilen Zorunlu Deprem Sigortası'nda son 20 yılda 9 milyonun üzerinde poliçeye ulaşılırken sigorta yaptırma oranı ise Türkiye'de yüzde 50'nin üzerine çıktı. Fakat yine de bu konuda daha alınacak yol olduğu görülüyor.

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem deprem sigortasının detaylarını kaleme aldı. Erdem'in yazısına göre, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), konutları depreme ve depremin doğrudan sebep olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alıyor.

DASK tarafından yayınlanan istatistiklera göre, ülkede kentleşmenin en yoğun yaşandığı Marmara, deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölge oldu. Bölgedeki konutların yüzde 63'ünde Zorunlu Deprem Sigortası mevcut.

TEMİNATI GENİŞ

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan sebep olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılanıyor. Binanız tamamen veya kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altına alınıyor. Aşağıda belirtilen bina bölümleri, bir arada veya ayrı ayrı teminat kapsamında bulunuyor: Temeller, Ana duvarlar, Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, Bahçe duvarları, İstinat duvarları, Tavan ve tabanlar, Merpenler, Asansörler, Sahanlıklar, Koridorlar, Çatılar, Bacalar, Yapının yukarıdakilerle benzer nitelikte olan tamamlayıcı bölümleri

TEMİNAT İÇİN LİMİT VAR

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile olası bir deprem felaketinden sonra, sigorta sahiplerinin hayatlarına kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmelerini hedefleniyor.  "Deprem geçecek, hayat devam edecek…" diyen DASK her sene inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat da sağlıyor. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 01 Ocak 2020'den  itibaren bütün yapı tiplerinde 240 Bin lira olarak belirlenmiş durumda.

Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden yapılmasının maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınıyor. Sigortalının teminat tutarı (sigorta bedeli) -azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla- meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre de belirleniyor.

Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat da alabiliyor. Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içerisinde kalan meskenlere yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta sistemi.

HANGİ BİNALAR GÜVENCE ALTINDA

Afet Sigortaları Kanunu gereğince, aşağıda tanımlanmış olan binalar güvence altına alınıyor:

-Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,

-634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,

-Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,

-Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler.

Zorunlu Deprem Sigortası ayrıca yukarıdaki koşullara uyan;

-Kat irtifakı tesis edilmiş binalar,

-Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar,

-Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri, için de geçerli.


150-250 TL YETİYOR

Zorunlu Deprem sigortası için çok büyük paralar ödemeyene de gerek yok. Bunun için poliçeler 100 metrekare betonarme bir bina için ortalama prim senelik yapılan yılı ve bulunduğu şehre göre değişmekle birlikte 15 lira ile 250 lira arasında bulunuyor.

POLİÇE SAYISI ARTIYOR

YILLAR --- POLİÇE SAYISI

2010 --- 3.316

2011 --- 3.725

2012 --- 4.786

2013 --- 6.029

2014 --- 6.808

2015 --- 7230

2016 --- 7.628

2017 --- 8.284

2018 --- 8.846

2019 --- 9490

MARMARA ÖNDE

Marmara Bölgesi -- Yüzde 63

Ege Bölgesi -- Yüzde 53

İç Anadolu -- Yüzde 49

Akdeniz Bölgesi -- Yüzde 46

Karadeniz Bölgesi -- Yüzde 44

Doğu Anadolu Bölgesi -- Yüzde 39

Güneydoğu Anadolu Bölgesi -- Yüzde 38

 

Harita çıktı, riskli yerler belirlendi!


Geri Dön