30 / 04 / 2024

Ev sahipleri nereye şikayet edilir? Ev sahipleri hangi konularda şikayet edilebilir?

Ev sahipleri nereye şikayet edilir? Ev sahipleri hangi konularda şikayet edilebilir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların başında kira artış oranı gelirken, diğer bazı anlaşmazlıklarda kiracılar ev sahibini şikayet etme yoluna gitmektedir. Peki, ev sahipleri nereye ve hangi konularda şikayet edilebilir? İşte hem ev sahiplerinin hem de kiracıların bilmesi gere



ALO Maliye hattı üzerinden yapılan bildirimin ardından Maliye Bakanlığı’na birimler harekete geçer ve bu yapılan bildirimin doğru olup olmadığı araştırılır.

Yapılan bildirimin doğru olması sonucunda ise ev sahibi hakkında inceleme başlatılırken, kiracıdan da kira geliri konusunda bilgi alınır. Yapılan incelemeler sonucunda ev sahibinin aldığı kira gelirini doğru olarak bildirmediğinin tespit edilmesi durumunda ödenmemiş olan vergi faizi ve gecikme cezası ile birlikte ev sahibinden tahsil edilir. 

 Ev sahipleri nereye şikayet edilir? Ev sahipleri hangi konularda şikayet edilebilir?

EV SAHİPLERİ ŞİKAYET EDİLMEMEK İÇİN NE YAPMALI?

Bu şikayet ile kiracı hiçbir kazanım elde edemezken, ev sahibi vergi konusunda sıkıntılar yaşayabilir. Bu tarz şikayetlerin önüne geçilmesi ve devlete olan vergilerin zamanında ve tam olarak ödenebilmesi için ev sahiplerinin kira bedellerini banka yolu ile alması ve zamanı geldiğinde kira geliri beyannamesin, vermeleri gerekmektedir.

ELDEN KİRA VEREN KİRACILAR SORUMLU OLURLAR MI?

Diğer yandan böyle bir şikayet durumunda ev sahibi kadar, elden kira ödeyen kiracının da sorumlu olup olmadığı merak edilen bir konular arasında yer almaktadır. Konuya ilişkin düzenlenen yasalarda kira ödemelerinde ev kiracılarının bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Ancak iş yeri kiralarında hem gayrimenkul sahibi hem de kiracı eşit oranda sorumlu tutulmaktadır.  

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira tespit davasının şartları nelerdir?


Geri Dön