27 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve tüm kiracılar dikkat! Hepinizi ilgilendiriyor... 1 Eylül'den itibaren başlayacak

Ev sahipleri ve tüm kiracılar dikkat! Hepinizi ilgilendiriyor... 1 Eylül'den itibaren başlayacak

Artık kangren halini alan kiracı ve ev sahibi arasındaki sorunlar hakkında devlet devreye girdi. 1 Eylül'den itibaren başlıyor. İşte detaylar...



Kiracı ve ev sahibi arasında yaşananlar artık büyük sorunlar oluşturmaya başladı. Devlet de konuyla ilgili devreye girdi. 

Kira artışlarıyla ilgili soru üzerine Bakan Tunç, geçen yıl kira artışının yüzde 25'ten fazla olamayacağına yönelik düzenleme yapıldığını ve kiralarda yüksek artışların görüldüğünü belirtti.

1 EYLÜL'DEN İTİBAREN BAŞLIYOR 

Yüzde 25 artış sınırının bir yıl daha uzatıldığını anımsatan Bakan Tunç, "Kira miktarında yüzde 25'ten fazla artış söz konusu olamayacak. Önümüzdeki bir yıllık süre içerisinde" ifadelerini kullandı. Yıl başından bu yana açılan 90 bin kira davasının bulunduğunu, geçen sene bu oranın yaklaşık 45 bin olduğunu söyleyen Tunç, kira uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk uygulamasının 1 Eylül'de başlayacağını bildirdi. Tunç, bu uygulamanın dava yükünü azaltacağını dile getirdi.

Bakan Tunç, kira sözleşmesindeki "Şu tarihte boşaltacağım" ifadesinin geçersiz olduğunu, tahliye taahhüdünde bulunulması gerektiğini, bu taahhüde dayanarak tahliye davasının söz konusu olabileceğini anlattı.

Tunç, "Tahliye taahhütnamesinin geçerliliği ile ilgili tartışmalar söz konusu. Bunun noterden yapılması noktasında talepler var ya da belli bir süre tahliye taahhütlerinin geçerli olmaması yönünde bir kanuni düzenleme gerektiği yönünde görüşler var. Tüm bunların kiracı-kiralayan dengesini gözeterek düzenleme yapılması gerekir. Bu konuda bir çalışma yapmak da gerekiyor. Arabuluculuk müessesi bu uyuşmazlıkları aza indirecektir. Kiracı ile kiralayan, adliyeye düşmeden dostane, barışçıl şekilde anlaşmaya varabileceklerdir." diye konuştu.


Geri Dön