05 / 05 / 2024

Ev sahiplerinin bir bahanesi daha ortadan kalktı! Emsal karar

Ev sahiplerinin bir bahanesi daha ortadan kalktı! Emsal karar

Kiralık konut arayışı her geçen gün yükseliyor. Mülk sahipleri bazen evlerini kiraya vermemek için çeşitli bahaneler söyleyebiliyor. Ancak Yargıtay emsal niteliğinde bir karara hükmetti.



Ev sahibi – kiracı ilişkileri son zamanların üzerinde en çok konuşulan konular arasında bulunuyor. Zam oranında anlaşamayan kiracı ve mülk sahipleri uzlaşma sağlayamadıkları noktada, hukuki yollara gidiyor. 

Özellikle yüzde 25’lik artış sınırını uygulamak istemeyen ev sahipleri, konutlarının emsallerinden daha ucuza kiralandığı düşüncesi ile mevcut kiracısını çıkarmanın yollarını aramakta. Bu nedenle ev arayışında olan kişi sayısı da geçmiş yıllara göre oldukça yüksek. Öte yandan kiralık ev sayısının arzı karşılayamaması da kiralara fahiş artış olarak yansıyor.

Pek çok kişi istediği özelliklerdeki kiralık daireyi, bütçesine uygun kira bedeli ile bulamıyor. Bu nedenle kiralık ev arayışı uzun zaman alırken, istediği evi bulanlar ise bütçesini zorlayarak kira giderini karşılamaya çalışıyor.

Kiralık ev arayışındaki artış mülk sahiplerinin sadece kira bedelini yükseltmesine yol açmıyor. Kimi ev sahipleri kira bedelini yıllık peşin olarak talep ederken, kimileri de kefili olmayan kişiye evini kiralamıyor. Ancak mülk sahiplerinin bu talepleri bazen ‘ayrımcılık’ noktasına ulaşıyor ve ev sahiplerinin ‘eşitlik’ ilkesine aykırı davranmasına kadar varabiliyor. Peki mülk sahiplerinin gerçekten kiracı seçme hakkı var mı? Avukat Cansen Erdoğan gazetevatan.com için değerlendirdi.


Geri Dön