29 / 04 / 2024

Ev tapusu iki kişi üzerine olur mu?

Ev tapusu iki kişi üzerine olur mu?

Tapu belgesi, taşınmaz mal mülkiyetinin kime ait olduğunu gösteren resmi belgeye deniyor. Tapu belgesi, tapu müdürlüklerinde düzenleniyor. Tapu, alıcı kimse onun üzerine tescil ediliyor. Peki, ev tapusu iki kişi üzerine olur mu?



Ev tapusu iki kişi üzerine olur mu?

Tapu belgesi, taşınmaz mal mülkiyetinin kime ait olduğunu gösteren resmi belgeye deniyor. Tapu belgesi, tapu müdürlüklerinde düzenleniyor. Tapu devir işlemleri de yine bu müdürlüklerde yapılıyor.


Tapu, alıcı kimse onun üzerine tescil ediliyor. Peki, ev tapusu iki kişi üzerine olur mu?


Taşınmaz tapusu iki kişi üzerinde olabiliyor. Ortak tapu olarak da ifade edilen bu belgede bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu türü olarak karşımıza çıkıyor.


Örneğin, henüz evlenmemiş nişanlı çiftler, ortak kredi kullanabildikleri gibi ortak tapu da alabiliyor.


Ortak tapu kredisi

Ortak tapunun kredi işleminde bankalar kişilerin adına ayrı ayrı kredi hesabı açarlar. Ancak ipotek konutun tamamına konduğu için  kişiler birbirinin borcundan da sorumlu olurlar.


Kredi başvuru sırasında bankaların tahsis birimleri başvuran kişileri inceleyerek buna göre karar verirler. Ancak akrabalık ilişkisi yoksa 2 kişiden fazla olması bankalar tarafından onay almasına zorlaştırır. Bu şekilde edinilen gayrimenkulün tapu işlemlerinde  ek  bir masraf çıkmıyor. Toplam alıcı masrafı, ikiye bölünerek tapuya ödeniyor.


Bankalar ortak tapularda faiz oranı ve masrafı değiştirebilirler. Genellikle çok fazla olmamakla birlikte ek masraflar olabiliyor.


Ortak tapu yapacak kişilerden biri, bankanın kredi politikasına uymuyorsa ortak tapu işlemine banka onay vermez. Eşler de ortak tapu ile kredi kullanabilirler. Eşlerin de  krediye uygunluk şartı aranmaktadır.


Ortak tapu satışı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön