18 / 05 / 2024

Evde bakım maaşı ne kadar? Aile Bakanlığı evde bakım için ne kadar para ödüyor?

Evde bakım maaşı ne kadar? Aile Bakanlığı evde bakım için ne kadar para ödüyor?

Aile Bakanlığı tarafından ödenen yardım paraları arasında evde bakım parası da var. Evde bakım ödemelerinin başlamasıyla birlikte vatandaşlar da evde bakım maaşlarının ne kadar olduğunu merak etmeye başladı. İşte konuyla ilgili tüm detaylar...



Evde bakım aylığı alanlar sorgulama yapmak için telefonlarının SMS özelliğini de kullanabilir. Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atarak bakiye takibi yapabilirler. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.

Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 şartın bulunması gerekiyor:

1) Gelir kriterlerinin uygun olması,

2) Bakıma muhtaçlık kriteri,

3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

HAK SAHİPLERİNE NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

2022 yılı asgari ücret zammı ile birlikte evde bakım parasının bu yıl ne kadar olacağı da kesinleşti. Asgari ücrete bu yıl yüzde 50,5 oranında bir zam yapılmıştı. Evde bakım parası da bu kapsamda bin 798 TL’den 2 bin 706 TL’ye yükseltildi.

Evde bakım maaşı engellinin kendisine değil, bakımını yürüten akrabası veya vasisi gibi üçüncü kişilere veriliyor. Evde bakım desteği için üç koşul aranıyor. Birincisi, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin net asgari ücretin 3’te 2’sinden az olması gerekiyor.


Geri Dön