27 / 04 / 2024

Evergrande temerrüde düştü mü?

Evergrande temerrüde düştü mü?

Borç krizinde olan Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande, vadesi dolan borçlarının ödemesini gerçekleştiremedi. Evergrande ile ilgili farklı iddialar ortaya atıldı. 



Borç krizindeki Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande'nin Ekim  ayında vadesi gelmesine rağmen ödeyemediği dış borç tahvillerinin faizlerini, 30 günlük hoşgörü süresinde ödeyip ödemediğine dair farklı söylentiler ortaya çıktı.

Milliyet'te yer alan habere göre; ABD'de New York Times gazetesi ve ekonomi haberleri ajansı Bloomberg, konuyla ilgili haberlerinde şirketin temerrüde düşmekten kurtulduğunu söylerken bazı haber ajanslar ise tersini iddia etti.

Şirketin, vadesi gelen üç dış borç tahvilinden meydana gelen 148,1 milyon dolarlık faiz borcunu ödemesi için hoşgörü süresi 10 Kasım'da bitiyordu. New York Times'a konuşan bir tahvil sahibi, şirketin 2022 ve 2023 tarihli dolara endeksli iki tahvil için faiz ödemelerini gerçekleştirdiğini açıkladı. Gazete, 2024 tarihli üçüncü tahvil için ödeme yapıldığını ise doğrulamadı.

Bloomberg ise bir uluslararası takas kurumuna dayandırdığı haberde, her üç tahvil için de borç yükümlülüklerinin yerine getirildiği açıklandı. 

Takas kurumu Clearstream, ajansa yaptığı açıklamada, müşterilerine vadesi dolan üç dolar tahvili için faiz ödemelerinin gerçekleştiği ifade edildi. Söz konusu haberler, şirketin borç faizlerini ödeyerek temerrüde düşmekten kurtulduğunu gösteriyor. 

Evergrande temerrüde düştü mü?

Bazı yatırımcıların 30 günlük hoşgörü süresinin üzerinden bir iş günü geçmesine rağmen ödemelerini alamadığı iddia edilen haberde, borçluların kimliğine yönelik bilgi verilmedi. Çin’in en büyük şirketlerinden ve inşaat ile gayrimenkul alanında dünyanın en büyük yatırımcılarından olan Evergrande şirketler grubu, Eylül ve Ekim'de vadesi gelen yurt dışı borç tahvillerinin faizini ödemede başarısız olmuştu.

Grup, yurtdışındaki yatırımcılara 23 Eylül'de vadesi dolan borç tahvilleri için 35,9 milyon dolar faiz ödemesi yapabilirken 83,5 milyon dolarlık faiz ödemesini gerçekleştirememişti. Ayrıca 29 Eylül’de vadesi gelen dolara endeksli tahviller için ödenmesi gereken 47,5 milyon dolarlık faiz ödemesini de yapılamamıştı. Şirket 12 Ekim'de dolara endeksli üç dış borç tahvilinden meydana gelen 148,1 milyon dolarlık faiz borcunun ödemesini yapamamıştı. 

Diğer yandan şirket 20 Ekim'de, 23 Eylül'de vadesi gelen tahviller için gereken 83,5 milyon dolarlık faiz ödemesini yaparak temerrüde düşmekten kurtulmuştu.

Çin’in GSYH’sının yüzde 2’si kadar borcu var

Toplam varlıkları 2,38 trilyon yuan (yaklaşık 370 milyar dolar) olan grubun, Çin’in Gayrisafi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 2’sine ulaşan, 1,97 trilyon yuanlık (yaklaşık 305 milyar dolar) borç yükümlülüğüne sahip. Bu büyüklükteki bir şirketin cüzi boyuttaki dış faiz ödemelerinde dahi sıkıntı yaşaması daha geniş ölçekli bir borç krizinin kapıda olduğunu gösteriyor. Çin'de 171 banka ve 121 finans kurumuna borcu olan grubun ödeme sıkıntısına düşmesinin ülke genelinde kredi sıkışmasına neden olabileceği düşüncesi bulunuyor. 

Evergrande temerrüde düştü mü?

Hükümet, kamuya ait ve kamu destekli inşaat şirketlerini Evergrande'nin borç yükümlülüklerine yönelik bazı varlıklarını satın almaya teşvik ederek iç borç risklerini azaltmaya çalışıyor. Evergrande, 29 Eylül’de yaptığı açıklamada, Liaoning eyaletinde ortağı olduğu Şıncing Bankasındaki hisselerini yaklaşık 10 milyar yuana (1,5 milyar dolar) kamuya ait bir varlık yönetim şirketine sattığını dile getirmişti. Aynı zamanda şirketin en büyük kreditörlerinden olan banka, tüm gelirin şirketin kredi borçlarının kapatılması için kullanılacağını dile getirmişti. 

4 Ekim'de Guandong merkezli Hopson İnşaat Holding'in, Evergrande grubuna ait ve Hong Kong Borsasında işlem gören Evergrande Emlak Hizmetleri şirketinin hisselerinin yüzde 51’ini 40 milyar Hong Kong dolarına (yaklaşık 5,1 milyar ABD doları) satın almak için görüşmeler gerçekleştirdiği açıklanmıştı. Şirketin önümüzdeki aylarda diğer varlıklarıyla ilgili de satın alma ve devir adımları atması bekleniyor.

Çinli emlak devi Evergrande'nin ödemeleri için son gün!


Geri Dön