04 / 05 / 2024

Evini ısıtmak isteyen vatandaş servet ödeyecek! İşte rakamlar...

Evini ısıtmak isteyen vatandaş servet ödeyecek! İşte rakamlar...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, doğal gaz, odun, kömür ve tüp gaz fiyatlarının bu yıl el yakacağını ve vatandaşın büyük sorun yaşayacağını söyledi.



Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yazılı açıklama yaparak doğal gaz, odun, kömür ve tüp gaz fiyatlarına son bir yılda yapılan zamları yorumlayarak uyarılarda bulundu.

Kışın Türk milleti için çok çetin gececiğini savunan Akın, ısınmanın büyük bir lüks haline geldiğini savunarak şöyle konuştu:

“VATANDAŞ KOMBİYİ AÇINCA HİSSEDECEK”

Doğal gaza yıl başından bu yana gelen zamlarla faturalar katlandı. Doğal gaza yapılan zamlar, kombilerin kapalı olduğu bahar ve yaz aylarında gerçekleşti. Başka bir deyişle vatandaşlar, nisan ayında kapattığı kombisini kasım ayında açtığında, bundan sonra hiç zam yapılmasa bile bahar ve yazlarında yapılan toplamda yüzde 111’i bulan zamla karşılayacak. Başka bir deyişle kombiyi açmanın maliyeti, bu kısa sürede iki kattan daha fazla artmış durumda. Örneğin geçtiğimiz kış bin lira olan aylık ısınma maliyeti, önümüzdeki kış aylarında bundan sonra hiç zam yapılmasa bile 2 bin 100 liraya çıkacak.

“ODUN FİYATINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 160’I BULDU”

Doğal gazın yanı sıra özellikle kırsal bölgede vatandaşların kışın ısınmak için kullandığı odun ve kömür fiyatı da olağanüstü artış gösterdi. Eylül 2021’de kış öncesi, sobada yakmalık bir ton odunun fiyatı bin 200 lira ile bin 400 lira arasında değişiyordu. Bugün kış öncesi bir ton yakmalık odun fiyatı 3 bin 500 lira ile 3 bin 600 lira arasında değişiyor. Buna göre, sobada yakmalık odun fiyatındaki artış yüzde 160’ı buluyor.

Evini ısıtmak isteyen vatandaş servet ödeyecek! İşte rakamlar...

“İTHAL KÖMÜR FİYATINDAKİ ARTIŞ 3 KAT OLDU”

Sobada ya da kaloriferde yakmak için kullanılan kömürün farklı çeşitleri bulunurken ısınma amacıyla ağırlıklı olarak ısıl değeri yüksek kömürlerin tüketimi tercih ediliyor. Eylül 2021’de bir ton ithal kömür fiyatı 2 bin 600 lira ile 3 bin lira arasında değişiyordu. Bugün, kış öncesi bir ton ithal kömürün fiyatı ise 8 bin ile 8 bin 600 lira arasında değişiyor. Benzer bir şekilde yerli kömürün fiyatı ise 7 bin 600 liraya kadar çıktı. Başka bir deyişle kömür fiyatları ortalama yüzde 190 ile yüzde 230 oranında artış gösterdi. Buna göre, kömür fiyatındaki artış neredeyse 3 kat oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön