05 / 05 / 2024

Evlerde doğal gaz kısıtlanacak

Evlerde doğal gaz kısıtlanacak

Avrupa ülkeleri doğal gaz kriziyle ilgili çeşitli tedbirler almaya ve acil eylem planlarını oluşturmaya başladı. Alınacak tedbirler arasında tüketiciye ek vergi de var, konutlardan kesip sanayiye aktarma da.



 

Çekya evlerde tüketimi kısacak

Çekya ise doğal gaz kıtlığına karşı hazırlık planı yaparken, sanayide üretimin devam edebilmesi için evlerin kullanımında doğal gaz kesintilerinin olabileceğini açıkladı. Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sıkela, basına yaptığı açıklamada acil durum lan edilmesi halinde yürürlüğe girmek üzere ısınma kurallarına ilişkin yeni bir yönetmelik hazırladıklarını bildirdi. Hazırlanan yeni yönetmeliğe göre kamu binaları daha az ısıtılacak ve evlerde ısı 20 dereceden 18'e, banyolar ise 24 dereceden 19 dereceye düşürülecek. Önemli sanayi sektörlerini ayakta tutmak içi acil eylem planı hazırlayan Çekya'da artan enerji maliyetleri nedeniyle hane başına 204 avro parasal yardım yapılması da gündemde.

Türkiye'de sanayici sözleşme yapamıyor

Öte yandan Türkiye'de de küresel kriz, Rusya-Ukrayna savaşı, doğal gaz ve kömür maliyetlerinin artışı ve kuraklık gibi nedenlerle artan üretim maliyetleri, sanayicileri ve elektrik üreticilerini karşı karşıya getirdi. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre elektrik tedarik şirketleri,  sanayicilere elektrik birim fiyatlarını yüzde 20-35 seviyelerinde artıran teklifler sunuyor.

Tedarik şirketleri maliyet artışları nedeniyle süreli elektrik sözleşmelerinde 3.0 - 3,5 olan elektrik birim fiyatını (kilovatsaat) için 4,0-4,2 TL’ye çıkarmak istiyor.

Sanayiciler ise  elektriğe gelecek zammın maliyetlerini artıracağını, dünya piyasalarındaki resesyon beklentisi ve iç pazarda alım gücünün son derece düşmesi nedeniyle maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtamayacaklarını belirtirken elektrik alım sözleşmelerinin yenilenemediğini ve durma noktasına geldiğini belirtiyor.

 

https://emlakkulisi.com.tr/bu-kis-cok-zor-gececek-kapida-bekleyen-tehlike/718589

https://emlakkulisi.com.tr/dogal-gazda-sikinti-artiyor-bir-haftada-fiyatlar-yuzde-20-yukseldi/718460


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön