15 / 05 / 2024

Eylül ayı enflasyonu kaç çıkacak? Piyasa katılımcıları ne bekliyor?

Eylül ayı enflasyonu kaç çıkacak? Piyasa katılımcıları ne bekliyor?

Piyasa katılımcılarının görüş bildirdiği Boomberg HT anketine göre enflasyon rakamları Eylül ayında da tırmanmaya devam edecek. İşte 19 piyasa katılımcısı ile hazırlanan anketin detayları...



Ankette katılanların Eylül ayına ilişkin aylık enflasyon için en düşük beklentisi yüzde 3, en yüksek beklentisi ise yüzde 4,5 olarak kaydedildi. Yıllık enflasyon için ise en yüksek tahmin yüzde 85,9 olurken, en düşük beklenti ise yüzde 83 olarak öngörüldü.

Aylık enflasyon beklentisinin ölçüldüğü ankete katılanlara yıl sonu enflasyon beklentileri de soruldu. Bir önceki ankette, Ağustos döneminde 14 kurumun katılımı ile gerçekleştirilen yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 72,8 seviyesine yükselmişti, bu anket döneminde medyan beklenti ise yüzde 73,5 seviyesine yükseldi.

Eylül ayı başında elektrik ve doğalgazın birim fiyatına, ithalat fiyatlarındaki artış nedeniyle abone gruplarına (hane ve sanayi kullanımı) göre yüzde 20 ile 50 arasında zam yapılmıştı. Yapılan hesaplamalara göre doğal gaz ve elektrik zammının enflasyona etkisinin iki puanı geçebileceği ifade edilmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön