16 / 05 / 2024

EYT başvurusu kabul edilmeyenler için yeni gelişme! SGK atağa geçti

EYT başvurusu kabul edilmeyenler için yeni gelişme! SGK atağa geçti

EYT ilgili yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk günden bugüne yoğun bir süreç devam ediyor. Yasanın aradığı şartları sağlayanlar emekli maaşlarını aldı. Ancak SGK’da emekliliği onaylanmayan, başvurusu iptal edilen binlerce dosya da mevcut. İşte tüm detaylar...



ŞİRKET KAPANMIŞSA ŞAHİTLERLE BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?
Mail sistemleri senelerdir kullanılıyor ve maaşların bankalara yatması da kurumsal şirketler tarafından yıllardır yapılıyor ama aile şirketlerinde durum biraz farklı. Şirket kapanmışsa kişinin herhangi bir belge bulamadan sadece şahitlerle başvuru yapıp yapmayacağı ile ilgili olarak Yılmaz, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yılmaz, “Evet şahitlerle başvuru yapabilir. Ama bunu tek taraflı olarak kanıt veya şahit olarak görmüyor hukuksal boyutta. Destekleyici şahit lazım. Bu işyerinin yanındaki komşusu hatıra binaen şahitlik yapabilir ama o iş yerinde aynı dönemde mesai arkadaşı varsa onun da Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet dökümünde aynı şekilde sicil numarası ve kendi hizmet dökümündeki sicil numarasının birbiriyle örtüşmesi gerekir. O dönemlerdeki 4 aylık döküm bordroları ve sigorta işe giriş bildirgelerinin zamanaşımı yok. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bunlar saklanıyor. Bunlar aynı şekilde kanıt olarak kabul edilebilir. Bunun sonucu itibariyle mahkemenin vereceği karar da önemli burada. Ama yasal prosedürde ilgili genelge doğrultusunda sigortalılık dönemi sayılmayıp iptal durumu olabilir. Bu bahsi geçen kişi EYT’ye başvuru yapmış, 18 yaş altında olan sigortalılığı ile ilgili bu dönem anne babasının yanında olduğu için iptal olmuş. Sonraki sigortalılığı da 2000 senesinde olduğu için EYT kapsamına girmemesi nedeniyle emekliliği maalesef iptal edilmiştir.” dedi.

İTİRAZ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
SGK tarafından emeklilik başvurusunun reddedilmesi durumunda tekrar başvuru yapılıp yapılmayacağı veya karara itiraz edilip edilmeyeceği ile ilgili Yılmaz şunları söyledi:

“Bununla ilgili ret cevabı genelge doğrultusunda bildirim yapılacaktır. Bu bildirim sonrasında bir avukatla iletişime geçip kurum üzerinden SGK ile İş Mahkemesinde dava sürecine girebilir. İş Mahkemesi yaklaşık olarak 1.5-2 yıl sürebilir ve devamında bir Yargıtay süreci olabilir. Sürecin bir sonraki aşamasında bunlar olacaktır. Mahkeme sürecinin bilirkişiye sevki olabilir. Şahitler dinlenecektir. Yazılı evraklar, bilgilerin hepsi kanıt olarak sunma imkanı var. Tabi ki hukukçudan destek alınırsa daha sağlıklı olunacağını düşünüyorum.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön