15 / 05 / 2024

EYT’de kimlere yüksek maaş bağlanacak? Bunu yapanlar yaşadı!

EYT’de kimlere yüksek maaş bağlanacak? Bunu yapanlar yaşadı!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi bugün kabinede görüşülüyor. Peki EYT’de hangi gruplar daha yüksek maaş alabilecek? İşte yanıtlar…



MAAŞ NASIL HESAPLANACAK?

Bu farkın ortaya çıkma nedeni ise, emekli aylığı hesaplanırken, öncelikle, SGK’ya çalışma hayatı boyunca bildirilmiş olan prime esas kazançların bugünkü değerleri tespit ediliyor. 2000 öncesindeki kazançlar gösterge sistemine bakılarak (göstergenin memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu); 2000 – 2008 arasındaki kazançlar tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışı ve milli gelirdeki artışın yüzde 100’ü; 2008 sonrasındaki kazançlar ise TÜFE artışı ve milli gelirdeki artışın yüzde 30’u dikkate alınarak hesaplanıyor.

EYT’de kimlere yüksek maaş bağlanacak? Bunu yapanlar yaşadı!

Son yılın güncelleme işlemi ise dillekçe verilen tarihe göre değişiklik gösteriyor. Buna göre, emeklilik dilekçesini 31 Aralık tarihinden evvel vermiş olanların aylıkları hesaplanırken, 2022 yılının ocak ayındaki tutar, geçen yılın ocak ve temmuz aylarında yapılan emekli maaş zamları oranında yükseltilecek.

Emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2023 tarihinden sonra verenlerin emekli aylığı hesabında ise 2022’deki yıllık enflasyonun yüzde 100’ü ile şubat ayında açıklanacak 2022 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) artışının yüzde 30’u değerlendirilecek. Ocak ayında yapılacak yüzde 30 oranındaki maaş zammından her iki grup da yararlanacak.

DİLEKÇESİNİ 2022’NİN SON GÜNÜ BİLE VEREN KAZANÇLI

Buna göre geçen yıl SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ocakta yüzde 25.47, temmuz ayında ise yüzde 42.55 oranında zam oldu. Toplam zam yüzde 78.86 olarak gerçekleşti. Dilekçeyi 31 Aralık’tan önce verenlerin emekli aylığını hesaplamada, bu nedenle yüzde 78.86’lık artış dikkate alınacak.

EYT’de kimlere yüksek maaş bağlanacak? Bunu yapanlar yaşadı!

Türkiye İstatistik Kurumu’nca (TÜİK)  açıklanan 2022 yılı TÜFE artışını yüzde 64.27 oldu. Orta Vadeli Plan’da ise 2022 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi yüzde 5 olarak öngörüldü. 2022 yılı güncelleme katsayısında GSYH’deki yüzde 5’lik büyümenin yüzde 30’unu oluşturan 1.5 puanlık kısım değerlendirmeye alınacak. Bu durumda, dilekçeyi 1 Ocak tarihinden sonra verenlerin güncelleme işlemi (1.6673 güncelleme katsayısı uygulanarak) yüzde 66.73 oranında artırılarak yapılacak. Aynı prim günü ve kazanca sahip iki kişiden dilekçeyi 1 Ocak 2023 tarihinde veren ile 31 Aralık 2022 tarihinde verenin emekli aylığı arasında yüzde 10’a yakın fark gerçekleşecek.

 

KIDEM TAZMİNATINDAN YANA ŞANSLILAR

Kıdem tazminatı tavanı ocak ve temmuz aylarında 6 ayda bir olarak yükseliyor. 2022’nin temmuz – aralık döneminde 15.371 TL olan kıdem tazminatının tavanı, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere 19.982 TL’ye yükseldi. Giydirilmiş brüt ücreti 15.371 TL’nin üzerinde olanlar, emeklilik dilekçesini 1 Ocak’tan sonra vermişlerse yeni tavana göre kıdem tazminatı alacaklar. Emekli aylığındaki kaybın bir kısmını telafi edebilmek söz konusu olacak.

Bağkur primleri düşecek mi?

Euro Bölgesi'nden çekirdek enflasyon rekor seviyede! Faiz artırımı mı geliyor?

İstanbul’un ihracatı 100 milyara yaklaştı! Bakın hangi ülkelere ihraç edildi?

İran gazında neler oluyor? Gaz teslimatı yüzde 70 azaldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön