28 / 04 / 2024

EYT’den emeklilik başvuruları başlıyor! Emeklilik şartları değişti mi?

EYT’den emeklilik başvuruları başlıyor! Emeklilik şartları değişti mi?

Yaklaşık 4,5 milyon çalışanı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona gelindi. Son kalan mecliste onay aşamasının ardından EYT’den emekli olmak isteyenlerin başvuruları alınmaya başlanacak. Peki kimler EYT’den emekli olabilecek? Şartlar değişti mi? 3.600 prim günü ile kısmi



EYT’DE EMEKLİLİK ŞARTLARI DEĞİŞTİ Mİ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun tasarısı, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanları kapsıyor ve  yaş şartı olmaksızın emekli olabilmelerini içeriyor.  Buna karşılık yeni bir şart getirilmeyen kanun teklifinde, gerekli prim gün sayısı SSK için 1999’dan önceki haline yani 5 bin güne düşürülürken,kısmi emeklilikte yaşın kadınlarda 50 ve erkeklerde 55 olarak uygulanması şeklinde teklifler de var.

Söz konusu tekliflerin hayata geçirilebilmesi için Meclis Genel Kurulunda milletvekilleri tarafından önerge haline dönüştürülmesi ve kanun teklifinde değişiklik yapılması gerekiyor.  Diğer yandan, EYT yasalaştıktan sonra da bu talepler ile ilgili yeni düzenlemeler yapma imkanı bulunuyor. Bütün bu önerilerin Kabine Toplantısı'nda ele alınması bekleniyor.

 EYT’den emeklilik başvuruları başlıyor! Emeklilik şartları değişti mi?

EYT kanun teklifinin meclisten geçerek Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 4,75 milyon vatandaş, yaş kısıtı olmadan emekli olabilecek. EYT kapsamındaki vatandaşların 2,25 milyonu ilk anda emekli olma imkanı bulurken,  ortalama 2,5 milyon vatandaş ise prim günü ve sigortalılık sürelerini doldurdukları andan itibaren emeklilik hakkını elde edecek.

Son dakika… BDDK, depremzedelerin kredi borçlarını erteledi!

Başvurun, hemen almaya başlayın! Tam 1.000 TL ödeniyor!

Milyonlarca vatandaş yararlanacak… Bu ay hesaplara tam 4.337 lira yatacak!

O ilde öğrencilere kantin desteği başlıyor! Her ay 330 TL harçlık alacaklar!

Yaşlılık aylığı 2023 yılında kaç TL oldu? Zam geldi mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön