EYT'li esnaf nasıl emekli olur? Hemen bu kritik detaya bakın!
Daha önce SSK'lı çalışıp daha sonradan BAĞ-KUR'da çalışmaya devam edenler son 1.260 prim günü BAĞ-KUR kapsamındaysa daha geç emekli olabilirler. EYT'den faydalanarak, SSK statüsünde emekli olma hakkını kaybetmemek için dikkat edilmesi gerekiyor. Peki EYT'li BAĞ-KUR'lular ne yapmalı?
EYT ile ilgili gelişmeler pek çok kişinin gündeminde yer alırken, daha önce SSK'lı çalışıp daha sonradan BAĞ-KUR'da çalışmaya devam edenler son 1.260 prim günü BAĞ-KUR kapsamındaysa daha geç emekli olabilirler. EYT'den faydalanarak, SSK statüsünde emekli olma hakkını kaybetmemek için dikkat edilmesi gereken bazı detaylara bulunuyor. Peki EYT'li BAĞ-KUR'lular ne yapmalı?
Habertürk gazetesi yazarı Ahmet Kıvanç, okurlarının sorularını cevapladı...
Sahte sigorta konusundaki (25 Mart tarihindeki) yazınızı okudum, elinize sağlık. Çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Bahsedeceğim konu sanırım birçok insanı ilgilendiren ve çözülmesi gereken bir sorundur.
SSK’da 6 bin 165 günü tamamladım. 25 yıllık sigortalılık sürem 2024 Eylül ayında doluyor. Normalde EYT kapsamında 2024 yılının Eylül ayında emekli olmam gerekiyor.
Fakat 1.230 gündür zorunlu BAĞ-KUR’luyum. 2024 yılının Eylül ayına kadar BAĞ-KUR’lu çalışmam halinde 1260 günü aşıyorum ve 2024 yılının Eylül ayında emekli olma ihtimalim kalmıyor. BAĞ-KUR’dan da 9000 gün şartını sağlamadığım için de emekli olamıyorum.
Şimdi sormak isterim, bu uygulama nasıl bir uygulamadır? Gidip başka bir yerde SSK’lı işe girsem 2024 yılının Eylül ayında emekliyim ve yüksek emekli maaşı alacağım. Eğer kurallara uyarsam ve BAĞ-KUR’lu olarak devam edersem 1605 gün daha bekleyeceğim ve düşük maaşla emekli olacağım.
Kural dışına çıkmaktan başka bir çözüm yolu var mıdır? Bakın hak edilmiş bir emeklilikten söz ediyorum. Resmen elimden alınıyor. Ben bütün BAĞ-KUR günlerimden feragat etmek istiyorum fakat bu hak verilmiyor. Eğer bana önereceğiniz bir yöntem varsa da duacı olurum. (Hasan K.)
Sosyal güvenlik sistemi, geçmişte farklı zamanlarda çıkartılmış olan kanunlar nedeniyle maalesef standarttan ve adaleti sağlamaktan uzak.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanlar için yaş şartının kaldırılması BAĞ-KUR’lular açısından da tüm dengeleri bozdu. Sosyal güvenlikte işçi, memur ve esnaf arasında eşitlik 30 Nisan 2008'den sonra ilk kez sigortalı çalışmaya başlayanlar arasında sağlanacak.
Siteminizde son derece haklısınız. Fakat bunun bir çözümü var. Oyunu kuralına göre oynayacaksınız. 25 senelik sigortalılık süresinin dolmasını beklerken çalışmanıza gerek yok.
Yapmanız gereken şey şu: Öncelikle 4/b (BAĞ-KUR) kapsamındaki prim gününün 1260’a çıkmasına kesinlikle izin vermemeniz gerekiyor. Bunun için iş yerinizi derhal eşinize, çocuğunuza ya da güvendiğiniz başka bir yakınınıza devredin. Eylül'de 25 yıllık sigortalılık süresini doldurduğunuz gün emeklilik başvurusu yapın Emekli aylığı bağlandıktan sonra iş yerinizi yeniden kendi üzerinize devralıp faaliyetinizi aynen sürdürebilirsiniz. Emekli olduktan sonra BAĞ-KUR kapsamında çalışmayı sürdürenlerden sosyal güvenlik destek primi (SGDP) de kesilmediğinden, bundan sonra prim ödemekten kurtulabilirsiniz.
8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan, geçmişte SSK’lı çalışması olup son 2 bin 520 prim günü içinde BAĞ-KUR kapsamındaki çalışma süresi 1260 günün altında olan ve SSK’lılar için gerekli olan asgari 5 bin – 5 bin 975 arasındaki prim gününü tamamlamış BAĞ-KUR’lular iş yerlerini yakınlarına devredip emeklilik hakkından faydalanabilir. Prim günü SSK statüsünde emekli olmak için yeterli olmayanlar da yakınlarına devretmiş oldukları iş yerlerinde 4/a’lı olarak çalışmak suretiyle eksik prim günlerini tamamlayabilir. Fiilen çalışmış olacakları için sahte sigortalılık söz konusu olmaz.
Hyundai IONIQ 5 Advance Türkiye'de satışta! Hyundai IONIQ 5 Advance 2024 fiyatı ne kadar?
Yarısı Bizden kampanyasında ödemeler başladı! Paralar yatırılıyor!