EYT’yi kaçıranlar, yine de erken emekli olabilirsiniz! İşte erken emeklilik yöntemleri...
EYT’nin yasalaşmasıyla milyonlarca kişi SGK’larda uzun kuyruklar oluştururken, beklenenden daha erken emekli olmanın tek yolu ise EYT ile sınırlı değil. Peki şartları neler, kaç gün prim ödemek gerekli?
Erken emeklilik olmak için çeşitli yöntemlerden biri malulen emeklilik oluyor. Bunun için şartların sağlanması halinde 4 bin 680 prim günü ile emekli olmak mümkün oluyor.
EYT ile 5000 günden 5980 güne kadar prim şartı ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl şartı ile kademeli emekli olma imkanı doğdu. EYT’den emekli olmak için 8 Eylül 1999 öncesinde ilk sigorta girişinin yapılmış olması gerekiyor.
ÜÇ FARKLI SEÇENEK VAR
Ancak eğer bu şartı yerine getiremiyorsanız, 1999 sonrası işe girenler için üç farklı seçenekten biri yıpranma payından yararlanmak oluyor. Diğer yöntemler ise kısmi ve malulen emeklilik seçenekleri. SGK’nin yıpranma hakkı kapsamında erken emekli olabilen mesleklerden birinde çalışıyor olmak, avantaj sağlıyor ve bu şekilde erken emekli olunabiliyor.
Kısmi emeklilik için yaş şartı zorunluluğu bulunurken, malulen emeklilikte ise koşullar daha kolaylaşıyor. İlgili emeklilik düzenlemelerine göre, Emekli Sandığı (4/c) kapsamında ve memur statüsünde olanlar ile Bağ-Kur (4/b) kapsamında olanlar, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra artık malulen emeklilik hakkından yararlanabiliyor.
15 – 16 - 18 YILDA EMEKLİLİK ŞARTLARI
Buna göre, doğuştan malullüğü olanların yanı sıra, sonradan malullüğü bulunanlar, prim ve yıl esasına bağlı olmak zorunluluğu kaldırıldı. Yüzde 40 ya da daha fazla oranda doğuştan engelli raporu olan çalışanlar 5 bin 400 prim ve 15 yıl çalışma şartı ile bu haktan yararlanabilirken, yüzde 49 engelli raporu olanlarda süre 4 bin 680 prim günü ve 18 yıl, yüzde 50 ile 59 aralığında engeli olanlar 16 yıl ile 4 bin 320 prim gününden emekli olabiliyor.
İlgili yasaya göre, sonradan malullük oluşması halinde de erken emekli olunabiliyor. Bu durumda meslek hastalığı, iş kazası ya da başka bir nedenden sonradan engeli gelişen çalışanlarda, çalışma yılı ve prim günü memurlar için farklılaşıyor.
Bu çerçevede sonradan engeli oluşanlardan yüzde 49 oranında engelli raporu alan kişiler en az 16 yıl ve 6 bin 480 prim günü şartıyla, yüzde 50 ile 59 arasında engelli raporu olanlar ise 16 yıl ve 5 bin 760 prim günü şartıyla emekli oluyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı…100 bin lira ödeniyor!
EYT’den prim borcu olanlara önemli fırsat… Bankalar para musluklarını açtı!
Yapı Kredi az önce açıkladı… EYT’lilere promosyon müjdesi! 8.500 TL ödenecek!