03 / 05 / 2024

EYT’yi kaçıranlar için erken emeklilik detayları belli oldu! İşte yeni emeklilik tablosu...

EYT’yi kaçıranlar için erken emeklilik detayları belli oldu! İşte yeni emeklilik tablosu...

SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesiyle beraber erken emeklilik konusunda bazı gelişmeler yaşandı. Önümüzdeki dönemde de emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi, esnafın emekliliği için gerekli prim eşitlemesi gibi yeni gelişmeler yaşanacak.



EYT düzenlemesinden primi yetmeyip yararlanamayan yurttaşlar için başka alternatifler de bulunuyor. Önümüzdeki dönemde emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi, esnafın emekliliği için gerekli prim eşitlemesi gibi yeni gelişmeler yaşanacak.

İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında EYT’ye dahil olup da primi yetmeyen kişiler kısmi emeklilik kazanabilir. Kısmi emeklilikte 15 sene ve 3600 günü dolduran yurttaşlar daha fazla çalışmadan emekli olma imkânına kavuşacak.

EYT’yi kaçıranlar için erken emeklilik detayları belli oldu! İşte yeni emeklilik tablosu...

KÖK MAAŞLAR DA ARTACAK

Bu doğrultuda, yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor. Aylık tutarı sigorta başlangıcının 2 bin yılından önce ve sonra olmasına göre farklılık gösteriyor.

Kısmi emeklilik hakkı kazanan yurttaşlar için de kök maaşları ne olursa olsun alacakları maaş 7500 lira olmuş olacak. Temmuzda yeni zam ile beraber kök maaşlar da artacak.

EYT'yi az farkla kaçıran yurttaşların erken emeklilikte merak ettiği bazı soruların cevapları şöyle:

1- Kısmi emekli (yaşlı) maaşını hak etme şartları nelerdir?

Kısmi emeklilik, belli bir yaşa gelmesine karşın primini tamamlayamayan sigortalı yurttaşlara yaştan emeklilik hakkı veriliyor. Yaş haddi işe başlama tarihi, çalışılan statüye göre farklılık gösteriyor.

Bu kapsamda, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan yurttaşlar 15 yıl, 3600 günü dolduğunda 50-60 arası değişen yaşı doldurduğu zaman emekli olma hakkı kazanabilir. Bu tarihten sonra çalışmaya başlayan yurttaşların 4500 günü tamamlaması gerekli olarak görülüyor.

İşte diğer detaylar...


Geri Dön