12 / 05 / 2024

Fahiş kira krizi nasıl çözülür? Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı! 

Fahiş kira krizi nasıl çözülür? Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı! 

Yeni konut arayanlar, bütçelerine göre seçenek bulamayacak hale gelirken; kiracılar zam ve tahliye baskısıyla karşı karşıya kaldı. Peki fahiş kira krizi nasıl çözülür? İşte sektör temsilcilerinin çözüüm önerileri...



İnşaat sektörü temsilcilerinin, kira krizi ile ilgili önerileri arasında, kiralık sosyal konut modeli, ev sahipliğinin artması için kamu-özel sektör işbirliği ile ucuz konut üretimi ve faiz indirimi, boş konut vergisi getirilmesi, çalışanlar için yurt gibi paylaşımlı ev projeleri geliştirilmesi gibi başlıklar yer aldı. 

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, "Çalışmalarımız sonucunda ‘Yeni Konut Modeli’ni hazırladık. Bu modelle ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı bitecek, kiraya veren kurumsal yapılar oluşacak" ifadelerine yer verdi ve modelin nasıl ilerleyeceğini açıkladı. 

Arsa maliyetinin sıfıra düşürülmesiyle kiraların yarı yarıya düşeceğine dikkat çeken GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Kamunun kiralık konut üretimi için tahsis ettiği arsada özel sektör proje geliştirir. Arsanın mülkiyeti devlette kalır, üst kullanım hakkı verilir" şeklinde konuştu. 

Projelerde maksimum konut kirasının önceden belirlenerek, ticari birimler için sınırlama konulmayacağını dile getiren Mehmet Kalyoncu, söz konusu açıklamasında "Özel sektör projeyi geliştirir, finanse eder, inşaatını tamamlar, sözleşme süresince bakım ve onarımları yapar. Yatay mimaride, yerli malzeme ile enerji tasarruflu binalar hızla hayata geçer" ifadelerini kullandı.

Fahiş kira krizi nasıl çözülür? Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı!  

Kamunun sorumluluklarının ise proje sahasının ilgili tüm izin ve imar süreçlerini hazırlamak, proje finans kurgusu içerisinde belirli garantileri vermek, proje süresince gerekli durumlar için kamu denetimlerini sürdürmek ve sözleşme sonunda konutların kamuya devir işlemlerini yapmak olabileceğini aktaran Kalyoncu, "Tüm bunların sonunda kent hayatında sosyal dengeler sağlanırken, ihtiyaç sahibi kesim piyasa dalgalanmasından etkilenmeden uzun dönem aynı yerde kiracı kalabilir" diye konuştu. 

Kiranın hane gelirinin yüzde 30’u kadar olması durumunda yaşam standartlarının da yükseleceğine değinen Kalyoncu, "Ayrıca bu projeler çevre bölgelerde de kira fiyatlarının düşmesini sağlar. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız modelin tüm detaylarını önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşacağız" diyerek açıklamasını tamamladı. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise "Kira sorunu artık özel sektörün birkaç projeyle çözeceği boyuttan çıktı, çok büyüdü. Buradaki ihtiyacı karşılamak için kamu öncülüğünde yeni modeller ve vergiler hayata geçirilmeli" diyerek açıklamasına başladı ve kamunun arsa tahsisi ile kiralık sosyal konutlar üretilebileceğine dikkat çekti. 

Fahiş kira krizi nasıl çözülür? Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı! 

Yerli ya da yabancı fonlara üst kullanım hakkı verilerek kiralık sosyal konutlar üretilebileceğini söyleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, kira rakamlarının dar gelirlilere göre belirlenerek, denetime tabi tutulabileceğini dile getirdi. 

Nazmi Durbakayım, söz konusu açıklamasında "Bugün birçok yatırımcı aldığı evi boş tutuyor. Böyle bir ortamda bu tip stokçuluğa izin verilmemeli" değerlendirmesinde bulunarak, boş kalan konutlara vergi getirilmesi halinde sisteme yeni arz eklenebileceğinin altını çizdi. 

"Gençler ailelerinden ayrı yaşamak istiyor. Çalışan, tek yaşayan bu gençler için yeni konut projeleri üretilebilir. ‘Çalışan yurdu’ gibi, salonu mutfağı ortak olan daha küçük metrekareli birimler bugün tek yaşayan birçok genç için iyi bir çözüm yolu olur" diyen Durbakayım, gündüz yoğun çalışan, günün çok kısıtlı zamanında konutu kullananlar için özel mimari çözümler geliştirilebileceğini, bu evlerde kiraların daha makul tutulması halinde tercih edilebileceğini belirtti. 

Durbakayım, açıklamasını "Gayrimenkul sektöründeki firmalar da talebi görünce bu şekilde yeni projeler inşa eder. Ayrıca ülkenin birçok şehrinde boş kalan oteller de bu amaçla konuta dönüşebilir" diyerek sonlandırdı. 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova ise, konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye’de konut sahipliği oranının 2014'te yüzde 61 iken, 2022 sonunda yüzde 57.5 seviyesine kadar gerilediğine dikkat çekti.

Fahiş kira krizi nasıl çözülür? Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı! 

Konuya ilişkin açıklamasında "Düşen bu oran Türkiye’de yıllık yaklaşık 150 bin yeni kiralık konut talebi yarattı. Salgının etkisiyle birkaç yıl bu ihtiyaç sönümlenmiş olsa da pandemi sonrası biriken talep piyasaya yansıdı" ifadelerine yer veren KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, kira sorununa kalıcı çözümün ev sahipliği oranının artırılmasında olduğunu vurguladı. 

Kumova, "İlk adım konuta erişimi kolaylaştırmak. Özel sektör ve kamu işbirliği ile kredi faizleri yüzde 1’in altına düşürülebilir" şeklinde konuştu ve kredinin yanında konut fiyatının da ulaşılabilir olmasının gerektiğini dile getirdi. 

Üretim için de temel ihtyiacın arsa olduğunu aktaran Ramadan Kumova, "Bugün arsa sahiplerinin beklentisi ile sosyal konut üretilemiyor. Kamu; arsa ofisini tekrar hayata geçirip ucuz arsa üreterek özel sektörle işbirliği yapabilir" diyerek, kalitenin ve fiyatlarının da TOKİ tarafından denetlenebileceğini aktardı. 

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, "Daha uzun vadede ise finansal çeşitliliğin artırılması gerekli. Yapı tasarruf sandıkları devreye alınabilir, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) gibi devlet destekli konut edindirme sistemleri uygulanabilir" açıklamasında bulundu ve dünyada uygulanan modellerin incelenmesi gerektiğini işaret etti. 

14 bin TL'den az maaş alanlara TOKİ'den Temmuz 2023 müjdesi! Başvurular resmen 5 gün sonra başlıyor!

Dolar/TL kuru bugün ne kadar? 12 Temmuz Çarşamba dolar/TL alış satış fiyatı

THY-Emlak Konut GYO Arnavutköy 2023 kura tarihleri belli oldu mu? Arnavutköy Yenişehir kuraları ne zaman çekilecek?

Japon deprem uzmanı Moriwaki, İstanbul için yine uyardı: Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda büyük tehlike!


Geri Dön