02 / 05 / 2024

Faiz artırımı furyasında tarihi karar

 Faiz artırımı furyasında tarihi karar

Avrupa Merkez Bankası ECB tarihi bir faiz artırımı kararı vererek faizi 11 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Sırada Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) vereceği karar var.



Yapılan açıklamada, gelecek toplantılardaki faiz kararlarının ekonomik verilere bağlı olarak alınmaya devam edeceği ve toplantıdan toplantıya değerlendirilerek verileceği ifade edildi. Hali hazırda enflasyonun oldukça yüksek seyrettiği ve uzun süre de hedefin üzerinde kalmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) kaydedilen ekonomik veriler ışığında büyüme ve enflasyon beklentilerini güncelledi. ECB'nin 2022 için büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 3,1'e çıkarılırken 2023 yılı için büyüme beklentisi ise yüzde 2,1'den yüzde 0,9'a çekildi. 2024 yılı için ise yüzde  2,1'den yüzde 1,9'a indirildi.

Son olarak yıllık tüketici fiyatları yüzde9,1, çekirdek enflasyon ise yüzde 4,3 olarak açıklandı. ECB enflasyona ilişkin beklentilerini de güncelledi. Enflasyon beklentisi ise 2022 yılı için yüzde 8,1, 2023 yılı için yüzde5,5, 2024 yılı için ise yüzde 2,3 olarak kaydedildi.

Fed'den devam açıklaması

Öte yandan, Cato Institute tarafından gerçekleştirilen konferansta konuşan Jerome Powell, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu düşürme vaadine sıkı sıkıya bağlı olduğunu bildirdi. Powell, geçmişte, yüksek enflasyonla mücadelede dönemlerinde çok yüksel toplumsal bedeller ödendiğini ancak bu bedeller ödenmeden de enflasyonunun düşürülmesinin mümkün olabileceğini söyledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön