28 / 04 / 2024

FED Analistinden korkutan Türkiye yorumu

 FED Analistinden korkutan Türkiye yorumu

Fed Analisti Altınoğlu, Avrupa'da 2023 yılı içinde başlayacak olan resesyonun (ekonomik durgunluğun) Türkiye için fırsat olup olmayacağı sorusunu yanıtladı.



Fed Aanalisti Levent Altınoğlu, Kur korumalı Mevduat hesaplarının faiz ödemesinin Hazine'ye bu yıl bayından bu yana 160 milyar TL'ye mal olduğunu söyledi.  Bunun büyük bir yük olduğunu belirten Altınoğlu, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı konusundaki kredibilitesini kaybetmesinin de Türkiye'deki enflasyonunu diğer ülkelerin kat kat üstünde olmasının en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Altınoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının altında sadece son dönemde uygulanan para politikasının değil bugüne kadar tüketime ve inşaata dayalı büyümenin de etkisi olduğunu ifade etti.

Tüketim ve inşaat merkezli büyüme hata

Bloomberg HT yayınına katılan Levent Altınoğlu Türk ekonomisindeki sorunların sadece son dönemde yaşanan para politikasından kaynaklanmadığını ekonominin tüketim ve inşaat merkezli büyümeden kaynaklı daha derin problemleri olduğunu söyledi. Türkiye'de enflasyonun diğer ülkelerden kat kta fazla olmasının nedeninin Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı konusunda kredibilitesini yitirmiş ve enflasyon beklentileri bozulmuş olması olduğunu ifade eden Altınoğlu, “Talep ve maliyet enflasyonu birbiriyle ilişkili. Yüksek enflasyon liranın getirisinin reel anlamda azalmasına neden olduğu için kurun yükselmesine neden oluyor. İthal edilen ürünlerin maliyeti artığı için de enflasyonist baskı oluşuyor" diye konuştu. Tüketicilerin de enflasyon beklentisi yüksek olduğunu için tasarruf yerine tüketime yöneldiğini belirten Altınoğlu, talebin öne çekilmesinin de ayrıca bir enflasyonist baskı yarattığını ifade etti.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön