30 / 04 / 2024

parasal sıkılaşma

parasal sıkılaşma

Fed Analisti Altınoğlu, Avrupa'da 2023 yılı içinde başlayacak olan resesyonun (ekonomik durgunluğun) Türkiye için fırsat olup olmayacağı sorusunu yanıtladı.

Yurt dışından gayrimenkul almayı düşünenler dikkat! Portekiz, 'altın vize'  uygulamasında kuralları sıkılaştırdı!

Avrupa'nın en batı ülkesi olan Portekiz, pek çok kişinin gündeminde yer alan altın vize uygulamasında kuralları sıkılaştırdı. İşte konu ile ilgili son dakika detayları...

Kripto para piyasasının 2022-2023 yılı özeti...

Kripto para borsası FTX'in iflası 2022'de sarsılan kripto para piyasası, Fed'in sıkılaşma döngüsünün sonuna geldiğine dair beklentiler ve ABD'de ilk Bitcoin spot ETF'sinin onaylanacağı spekülasyonları ile bu sene hareketlendi. İşte haberin detayları...

Bursa'daki riskli yapı stokları hangi ilçelerde? Tek tek açıklandı! Sıvılaşma riski de var!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri ve Bursa Şube Başkanı Esra İnhanlı, Bursa ilçelerinde özellikle riskli olan ve sıvılaşma ihtimali yüksek olan yerleri tek tek açıkladı ve zeminde yapılan uygulamalara dikkat çekti. Peki Bursa'da riskli yapı stokları hangi ilçelerde?

Çiğli’ye imar planı müjdesi! Bölgede yapılaşma süreci başlıyor!

Çiğli Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesince Harmandalı Bölgesine ilişkin devam eden imar planı çalışmalarının askı süresi sona erdi. İdari prosedürlerin tamamlanmasından sonra bölgede yeni imar planına uygun yapılaşma süreci başlayacak.

Avrupa Merkez Bankası’ndan “Faizler artmayacak” mesajı geldi!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Galhau, şoklarla karşılaşmadığı sürece ECB'nin sıkılaşma sürecini tamamladığını ve yakın gelecekte faiz artırımına gerek olmadığını söyledi.

Antalya yapılaşma sorunlarıyla gündemde! Kırcami imar planları yeni yargı sürecini bekliyor!

Antalya’da yapılaşma sorunlarının son zamanlarda en çok adını geçtiği Büyükşehir’in askı süresi ihlali ile bir kez daha iptal edilen Kırcami imar planları için yeni bir yargı süreci başlıyor.

Otomotiv pazarında daralma bekleniyor! Kur ve faiz artışları talebi frenleyecek!

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, bu yıl otomotiv pazarında rekor üzerine rekor kırıldığını belirtirken, gelecek yıl ise sektörde daralma beklendiğini dile getirdi. Berkel, parasal sıkılaşma ve taşıt kredi faiz oranları sebebiyle 2024’de piyasada bir yavaşlama beklediklerini aktardı.

Borçlanarak mülk sahibi olmak artık hayal! Kredi faizleri rekorlar kırıyor

Seçimden sonra parasal sıkılaşma için alınan kararlar, banka faizlerini rekor seviyeye çıkardı. Banka kredisiyle ev, araba alanlar veya alacaklar için faiz oranları son 21 yılın zirvesini gördü. İşte tüm detaylar...

KKM’de bir ilk! Düşüş serisi dört haftaya çıktı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) parasal sıkılaşma adımlarını sürdürürken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında düşüşün bu hafta da devam ettiği öğrenildi.

BMD Başkanı uyardı: Önümüzdeki aylarda gıda dışı perakendede daralma olabilir!

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "Hem parasal sıkılaştırma hem de alım gücündeki düşüş nedeniyle gıda dışı organize perakendede önümüzdeki aylarla daralma yaşanabilir” değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Merkez Bankası beklentilerin aksine sıkılaşmaya ara vermedi!

Piyasada bazı analistlerin sıkılaşmaya ara vereceği yönündeki tahminlerine rağmen Avrupa Merkez Bankası (ECB) enflasyonla mücadele etmek için Eylül toplantısını pas geçmedi. Banka sıkılaşma politikaları doğrultusunda birbirini izleyen 10. faiz artışını gerçekleştirdi.

Konutta yeni kriz patlak verdi: Konut kredilerine sınır geliyor!

Konut sektöründe gündemden düşmeyen kredi konusunda yeni kriz patlak verdi. Geçtiğimiz gün Bakan Şimşek konut kredileri için verdiği sıkılaşma mesajının ardından gözler konut piyasasına çevrildi. 

Enflasyondan daha önemlisi ücretli ve emekli kesimde yarattığı gelir erozyonu!

Türkiye'de önemli bir kesimin asgari ücretle çalıştığını belirten Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, parasal sıkılaşmanın yeni başladığını, ocak ayı gibi enflasyonun kontrol altına alınmasıyla parasal sıkılaşmada sona gelinebileceğini kaydetti.

parasal sıkılaşma Haberi

parasal sıkılaşma

Fed Aanalisti Levent Altınoğlu, Kur korumalı Mevduat hesaplarının faiz ödemesinin Hazine'ye bu yıl bayından bu yana 160 milyar TL'ye mal olduğunu söyledi.  Bunun büyük bir yük olduğunu belirten Altınoğlu, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı konusundaki kredibilitesini kaybetmesinin de Türkiye'deki enflasyonunu diğer ülkelerin kat kat üstünde olmasının en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Altınoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının altında sadece son dönemde uygulanan para politikasının değil bugüne kadar tüketime ve inşaata dayalı büyümenin de etkisi olduğunu ifade etti.

Tüketim ve inşaat merkezli büyüme hata

Bloomberg HT yayınına katılan Levent Altınoğlu Türk ekonomisindeki sorunların sadece son dönemde yaşanan para politikasından kaynaklanmadığını ekonominin tüketim ve inşaat merkezli büyümeden kaynaklı daha derin problemleri olduğunu söyledi. Türkiye'de enflasyonun diğer ülkelerden kat kta fazla olmasının nedeninin Merkez Bankası'nın fiyat...