01 / 05 / 2024

Fed faiz kararı sonrası İslam Memiş’ten yeni altın tahmini geldi! “Satış için acele etmeyin”

Fed faiz kararı sonrası İslam Memiş’ten yeni altın tahmini geldi! “Satış için acele etmeyin”

Piyasaların merakla beklediği mart ayı Fed faiz kararı belli oldu. Banka beklentiler çerçevesinde faizleri 25 baz puan artırarak son 16 senenin zirvesine çıkardı. Yatırımcılar “Fed faiz kararı sonrası altın düşer mi, yükselir mi?” sorularına cevap ararken Ekonomist İslam Memiş'ten yeni tahmin geldi.



Altın yatırımcıları ve tüm dünya piyasalarının beklediği mart ayı ABD Merkez Bankası Fed faiz kararı belli oldu. Fed, beklentiler kapsamında politika faizinde 25 baz puan artırıma giderek faizi yüzde 4,75-5,00 bandına çekti. Bu şekilde aralıksız 9’ncu defa faiz artıran banka, faizi 16 yılın zirvesine çıkardı.

Karar metninde ABD bankalarının sağlam olduğunun altı çizilirken, gelişmelerin büyüme üzerindeki etkilerinin izleneceği belirtildi. Karar metninden çıkan sinyaller ise küresel piyasaları sarsan bankacılık krizine rağmen Fed'in faiz artışlarından vazgeçmeyeceğini göstermiş oldu.

Fed faiz kararı sonrası İslam Memiş’ten yeni altın tahmini geldi! “Satış için acele etmeyin”

POWELL'DAN BANKA KRİZİ İÇİN MESAJ

Toplantı sonrası konuya ilişkin açıklamaya yapan Fed Başkanı Jerome Powell, "Bankacılık sektöründe gelişmeler ekonomiyi etkileyecek ve buna nasıl cevap vermemiz gerektiğine bakacağız" şeklinde konuştu. Powell aynı zamanda bu sene faizlerde indirim beklemediklerini de belirtti.

BEKLENTİLER İKİYE BÖLÜNMÜŞTÜ

ABD’de enflasyonun tekrar yükselmesi ve yaşanan bankacılık krizi yüzünden karar öncesi piyasaların beklentisi ikiye bölünmüştü. Ekonomistlerin büyük bir kısmı faizlerin 25 baz puan artırılacağını tahmin ederken, bir kısmı ise sabit kalması yönünde beklenti içine girmişti.

ALTIN FİYATLARI FED İLE YÜKSELDİ

Fed faiz kararı öncesi temkinli hareket eden ons altın fiyatı, FOMC öncesi 1.937 dolara kadar düştü. Pazartesi günü ons altın fiyatının 2.009 dolara çıkarak son bir senenin zirvesine çıkmasıyla 1.229 TL ile rekor kıran gram altın ise toplantı öncesinde 1.184 lira seviyesine düştü.

İşte detaylar...


Geri Dön