13 / 05 / 2024

Fed piyasaların beklediği açıklamayı 4 Ocak'ta yapacak

Fed piyasaların beklediği açıklamayı 4 Ocak'ta yapacak

Fed politika faizini 50 baz puan artırdığı Aralık ayı toplantısına ait toplantı tutanakları açıklamasını öne çekti. Tutanaklardan bir sonraki aya ve yılın geneline ilişkin alınacak kararlar hakkında ipucu çıkması bekleniyor.



ABD Merkez Bankası'nın Aralık ayı faiz artırımı kararını aldığı toplantının tutanaklarını 4 Ocak 2023 tarihinde yapacağı belirtildi. Fed, faiz kararının ardından toplantı tutanaklarını genellikle aradan geçen üç haftanın sonunda açıklıyor ve bundan sonra izleyeceği politikanın sinyallerini veriyordu. Piyasalar Fed'in faiz artırımı kararı kadar toplantı tutanaklarını da baz alarak öngörülerde bulunuyor.

Toplantı tutanakları, Fed başkanlarının ele aldıkları konuları ve uygulanan para politikasıyla ilgili tutumlarını ortaya koyarken faiz artırımı ile ilgili alınan kararın da detaylarını ortaya koyuyor. Bilindiği gibi Fed Aralık ayında, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4,5'e çıkarmıştı. Piyasa oyuncuları, ekonominin gidişatı, Fed'in yüksek enflasyonla mücadele tedbirleri hakkındaki düşüncelerini ve gelecekteki faiz artırımlarının boyutuna ilişkin ipuçları elde etmek için toplantı tutanaklarını önemsiyor.

2023 YILINDA 8 FAİZ TOPLANTISI YAPACAK

ABD Merkez Bankası Fed, 2023'te ilki 1 Şubat'ta olmak üzere 8 kez faiz toplantısı gerçekleştirecek. Fed'in faiz kararlarıyla ilgili kritik tarihler ise; 31 Ocak - 1 Şubat, 21-22 Mart , 2-3 Mayıs, 13-14 Haziran, 25-26 Temmuz, 19-20 Eylül, 31 Ekim - 1 Kasım, 12-13 Aralık.

AGRESİF FAİZ ARTIŞLARIYLA YILA DAMGA VURDU

Enflasyonla mücadeledeki şahin tutumuyla 2022 yılına damgasını vuran Fed, yıla 0 - 0,25 aralığında başlayıp, yılı 4,25 - 4,50 seviyesinde tamamladı. Fed'in faiz artışlarını yılın ilk bölümünde sürdürmesi ve faizleri yüzde 5 seviyesine çıkarması bekleniyor. Öte yandan Fed toplantılarında oy verecek başkanlar arasında rotasyon yapılacak. 2023 toplantılarında Chicago, Philadelphia, Dallas, Minneapolis ve New York Fed Başkanı oy kullanacak. 2022 toplantılarında St. Louis, Boston, Kansas, Cleveland ve New York Fed başkanları oy kullanmıştı.

Piyasaların beklediği Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın ilk toplantıları ise 2 Şubat'ta yapılacak. Japonya Merkez Bankası ise 2023'ün ilk toplantısını 18 Ocak'ta yapacak.

2023 yılının yıldızı hangisi olacak? Seçime kadar borsa seçimden sonra altın!

IMF Başkanı'ndan 2023 yılı için iç karartan tablo!

Ekonomide 2023 projeksiyonu! Hükümet değişirse ne olacak? Aynı kalırsa ne olacak? İşte beklenen senaryolar


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön