18 / 05 / 2024

Fed’den UBS’ye 268,5 milyon dolarlık rekor ceza

Fed’den UBS’ye 268,5 milyon dolarlık rekor ceza

ABD Merkez Bankası (Fed), Credit Suisse'in Archegos Capital Management ile işlemlerindeki risk yönetimi başarısızlıkları nedeniyle 268,5 milyon dolar para cezası verdi. İşte detaylar...



ABD Merkez Bankası (Fed), Credit Suisse'in Archegos Capital Management ile işlemlerindeki risk yönetimi başarısızlıkları nedeniyle 268,5 milyon dolar para cezası verdi. Haziran ayında gerçekleşen bu ceza, Credit Suisse'in yatırım fonu olan Archegos'un temerrüdü nedeniyle yaklaşık 5,5 milyar dolar zarar ettiği döneme işaret ediyor.

Fed'den yapılan açıklamada, Credit Suisse'in tekrarlanan uyarılara rağmen Archegos'un oluşturduğu riski yeterince yönetemediğine vurgu yapıldı. Bu durum, Fed Yönetim Kurulu'nun Credit Suisse'ten karşı taraf kredi riski yönetimi uygulamalarını iyileştirmesini ve bankanın ABD operasyonlarındaki diğer risk yönetimi programlarındaki uzun süredir devam eden eksiklikleri gidermesini talep etti.

Fed'in UBS'ye 268,5 milyon dolar para cezası vermesi, İsviçre Finansal Piyasa Denetleme Kurumu ve İngiltere Merkez Bankası İhtiyati Düzenleme Kurumu (PRA) önlemleriyle birlikte alındı. Kurul ve PRA tarafından açıklanan cezaların toplamı yaklaşık 387 milyon doları buldu.

Aynı olayda İngiltere Merkez Bankası da (BoE) PRA'nın Credit Suisse'e 87 milyon sterlin para cezası verdiğini açıkladı. Söz konusu tutar, PRA'nın verdiği en yüksek para cezası olarak kayıtlara geçti ve PRA yaptırım soruşturmasının dört temel kural ihlalinin tespit edildiği tek zaman olarak vurgulandı.

Credit Suisse, ABD ve Avrupa'da yaşanan bankacılık krizlerine maruz kalmış ve özellikle Archegos Capital Management ile ilişkili işlemlerdeki risk yönetimi sorunları büyük zararlara yol açmıştı. Bu süreçte Zürih merkezli UBS, Credit Suisse'i 3 milyar franga devralma sürecini başlatmış ve hükümetin 200 milyar franklık likidite desteğiyle bankayı satın almıştı. UBS, rakibi Credit Suisse'i iflasın eşiğinden kurtarmış ve satın alma işlemini haziran ayında tamamlamıştı. Ancak, yaşanan risk yönetimi başarısızlıkları sonucunda Fed tarafından verilen para cezası, sektördeki finansal kurumların risk yönetimi ve denetim önlemlerine yönelik ciddiyetin bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

Rusya’da dijital ruble dönemi başlıyor!

Resmi Gazete'de yayımlandı! Merkez Bankası bir dizi karar aldı: Taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi...

Gıda fiyatlarında yüzde 92.2'lik artış: 100 TL'ye dolan sepetin tutarı 502 TL oldu


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön