Fırsatçı bankalara dikkat! İki katı kredi veriyorlar!
Bankalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na ödenen faiz ve mevduat da dahil olmak üzere yüzde 16-17 maliyetle Türk Lirası'na ulaşırken, şirketlere ve vatandaşlara yıllık yüzde 30'luk faizle kredi vermeye devam ediyor. Uzmanlar bunun kabul edilemeyeceğini söylüyor.
Kur korumalı hesabın önemi
İnternethabercom'da yer alan habere göre; 24 Ocak 2022 tarihli BDDK verilerine göre toplam Türk lirası kredi büyüklüğü 2.857 trilyon TL, Türk lirası mevduatı 2.016 trilyon TL'dir. Toplam döviz kredi hacmi 156.592 milyar dolar, toplam döviz mevduat hacmi ise 253.974 milyar dolar. TL mevduat, TL kredi hacminden 854 milyar TL daha az iken, döviz mevduatı YP kredi hacminden 97.382 milyar dolar fazladır. İşte bu noktada döviz korumalı mevduat hesaplarının önemi devreye giriyor. Yaklaşık 60-70 milyar dolarlık döviz mevduat fazlası TL'ye çevrilirse piyasa dengesi sağlanır.
Bankalar yüzde 16 ile alıyor
Bankalar Türk lirası kredi verebilmek için döviz mevduatlarını swap ile Merkez Bankasına vermekte ve yıllık yüzde 14 faiz oranı ile yaklaşık 1 trilyon Türk lirası almakta ve şirketlerimizin kredi ihtiyacını karşılamaktadır. 2 trilyon TL'lik mevduatın yaklaşık 472 milyar TL'si vadesiz mevduat olup, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 27 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında verdiği bilgiye göre, bankaların kredi olarak verdikleri kaynağın maliyeti (Türkiye'ye ödedikleri faiz TL mevduat ve Merkez Bankası'ndan aldıkları paranın toplam maliyeti) yüzde 16-17 civarında.