20 / 07 / 2024

Fırsatçı bankalara dikkat! İki katı kredi veriyorlar!

Fırsatçı bankalara dikkat! İki katı kredi veriyorlar!

Bankalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na ödenen faiz ve mevduat da dahil olmak üzere yüzde 16-17 maliyetle Türk Lirası'na ulaşırken, şirketlere ve vatandaşlara yıllık yüzde 30'luk faizle kredi vermeye devam ediyor. Uzmanlar bunun kabul edilemeyeceğini söylüyor.




Yüzde 13-14 kar kabul edilemez

Maalesef şu anda bankalar yıllık yüzde 30 civarında faiz oranıyla kredi veriyor. Yüzde 13-14 kar marjı kabul edilebilir bir oran değil. Bankaların bir an önce kredi oranlarını yüzde 20'ye indirmesi gerekiyor. Uygulanmakta olan yeni Türkiye ekonomi modelinde, dış ticarette cari fazla vererek ihracat, tarım, enerji, turizm ve sanayi sektörlerinde üretime dayalı sürdürülebilir ve kalıcı büyüme hedeflenmektedir. Bu büyümenin sağlıklı bir şekilde düşük enflasyon ve düşük oynaklıklı istikrarlı bir döviz kuru ile desteklenmesi gerekmektedir. Yüzde 78-80 kapasite kullanım oranları ile daha fazla büyüme sağlayamayız. Ek kapasite yaratmak için yatırımları artırmamız gerekiyor. Yatırım için düşük faizli krediler kullanılmalıdır.

 Fırsatçı bankalara dikkat! İki katı kredi veriyorlar!

Bankalar Merkez Bankasının adımlarına uymuyor

Merkez Bankası düşük faiz ile kredi kullandırılması için politika faizini yüzde 14 seviyelerine düşürdü. Ama bankalar Merkez Bankasının bu adımlarına uymuyor. Merkez Bankasından yüzde 14 ile aldıkları parayı piyasada yüzde 30 civarında bir oran ile firmalara kredi vererek fırsatçılık yapıyor. Yarınlara daha güvenli ve sağlıklı bir ekonomik ortamda girmek için ekonominin tüm paydaşları ellerini taşın altına koymalı. Kimse fırsatçılık yapmamalı. Halkımız da kur korumalı Türk lirası hesaplara geçiş yapmalı ve bu sürece olumlu katkı vermeli. Hep birlikte kazanırsak mutlu oluruz. 

Bankalarda faiz depremi! Oranlar sil baştan değişti!

Kripto paralara Fed engeli!

Fed, faiz oranlarını sabit bıraktı!

Bloomberg'den kritik analiz: Dolar kuvvetlenecek!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön