20 / 07 / 2024

Fırsatçı bankalara dikkat! İki katı kredi veriyorlar!

Fırsatçı bankalara dikkat! İki katı kredi veriyorlar!

Bankalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na ödenen faiz ve mevduat da dahil olmak üzere yüzde 16-17 maliyetle Türk Lirası'na ulaşırken, şirketlere ve vatandaşlara yıllık yüzde 30'luk faizle kredi vermeye devam ediyor. Uzmanlar bunun kabul edilemeyeceğini söylüyor.




Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 24 Ocak 2022 tarihli verilerine göre bankacılık sektöründeki toplam mevduatın Türk Lirası karşılığı 5.413 trilyon TL, toplam krediler ise 4.945 trilyon TL'dir. Mevduat ile kredi arasındaki fark 468 milyar TL. Ancak 31 Aralık 2018 itibarıyla mevduatların Türk Lirası karşılığı 2.035 trilyon, krediler ise 2.393 trilyon TL olarak gerçekleşti. Mevduat ile kredi arasındaki fark eksi 358 milyar lira oldu. Yani 2018 yılında bankalarımızdaki mevduat şirketlerimizin ve bireysel tüketicilerimizin ihtiyaçlarını karşılamadığı için yurt dışından 358 milyar TL tutarında döviz borçlanmak zorunda kaldık. 2022'ye geldiğimizde, mevduatımız toplam kredilerimizden 468 milyar TL fazla olduğu için artık yurt dışından borçlanmamız gerekmiyor.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön