Fitch Ratings'ten Türkiye’ye ilişkin şoke eden büyüme tahmini!
Fitch Ratings'in raporunda, Türkiye ekonomisinin 2023’ün 2'nci çeyreğindeki beklenenden daha güçlü büyümesinden sonra 2023’e ilişkin ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,5'ten yüzde 4,3'e yükseltildiği ifade edildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısını "Çin Endişeleri Artıyor" başlığıyla kamuoyuyla paylaştı.
Raporda, küresel ekonominin 2023’te öngörülenden biraz daha hızlı büyümesinin beklendiği fakat Çin'in emlak piyasasında derinleşen çöküşün global büyüme beklentilerine gölge düşürdüğü, parasal sıkılaşmanın ise Amerika ve Avrupa'daki talep görünümü üzerinde git gide daha fazla baskı oluşturduğu belirtildi.
Global ekonomik büyüme öngörüsünün 2023 için yüzde 2,4 seviyesinden yüzde 2,5 seviyesine yükseltildiği aktarılan raporda, bunun 2023’te şu ana kadar ABD, Japonya ve Çin hariç gelişmekte olan piyasalardaki "şaşırtıcı direnci" yansıttığı paylaşıldı.
Raporda, küresel ekonominin 2024’te yönelik büyüme beklentisinin yüzde 2,1 seviyesinden yüzde 1,9 seviyesine düşürüldüğü, dünya ekonomisinin 2025 yılında ise yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği bildirildi.
ÇİN'İN BÜYÜME ÖNGÖRÜLERİ DÜŞÜRÜLDÜ
Çin'in konut piyasasında önceden beklenen istikrarın yaşanmadığına vurgu yapılan raporda, yeni satışların 2023’te 5'te 1 oranında düşebileceği ifade edildi.
Söz konusu raporda, konut piyasasının ülke Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'sının (GSYH) yüzde 12'sini meydana getirdiği belirtilerek, daha geniş ekonomi üzerinde güçlü çarpan etkilerine sahip olduğunun altı çizildi.
Çin'de politika gevşemesinin şimdiye kadar yetersiz kaldığı kaydedilen raporda, ihracat talebinin düştüğü belirtildi.
Raporda, Çin ekonomisinin ekonomik büyüme öngörüsünün 2023 için yüzde 5,6'dan yüzde 4,8'e ve 2024 için yüzde 4,8'den yüzde 4,6'ya düşürüldüğü öğrenildi.
ABD'DE RESESYON HALEN OLASI
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaşma politikasına karşın Amerika’daki hızlı tüketim artışının 2023’te de süreceğine işaret edilen raporda, bunun istihdam ve ücretlerin hızlı bir şekilde artmasından kaynaklandığı aktarıldı. Raporda, iş gücü talebinin son dönemlerde yavaşladığı ve iş gücü piyasası soğumayı sürdürdükçe ücret enflasyonunun daha da düşeceği bildirildi.
İş gücü gelirindeki yavaşlama ihtimalinin yanında ayrıca, kredi ivmesinin olumsuza dönmesiyle kredi şartlarındaki sıkılaşmanın da belirginleştiği aktarılan raporda, kâr artışındaki düşüşün aynı zamanda yatırım beklentilerinin zayıfladığını gösterdiği bildirildi.
Bank of America’dan bazı Türk bankaları için tavsiye!