17 / 05 / 2024

Fiyatlar yüzde 131 zamlandı! Alırken şok olmayın, tıklayıp öğrenin!

Fiyatlar yüzde 131 zamlandı! Alırken şok olmayın, tıklayıp öğrenin!

Ramazan ayına sayılı günler kala, perakende zincirleri erzak kolilerini satışa sunmaya başladı. 2022’nin Ramazan ayına göre koli fiyatları yüzde 131 arttı. 2023’te 99,90 TL olan en küçük koli fiyatı 229,90 TL’ye yükselirken “lüks” koli fiyatı ise yüzde 90 artışla 549,90 TL oldu.



En büyük ‘lüks’ Ramazan kolisinin fiyatı 289,90 TL iken, 2023 yılında yüzde 89,6 oranında yaşanan artış ile 549,90 TL’den satışa sunuldu. Diğer taraftan, 2023 yılında bazı zincir marketler Ramazan kolisini düzenlerken, içine koydukları gıda ürünlerinin sayısını da azalttılar. Kolilerde 2022 yılında ortalama 33 ürün yer alırken, 2023 yılında ise ürün sayısı ortalama 30’a inmiş oldu. Kolilerdeki temel gıda ürünlerinin azaltılması, fiyata da yansıyor. -Kolinin içinde bulunan temel gıda ürünleri salça, tuz, ayçiçeği yağı, un, kuru fasulye, çay, reçel, hazır çorba, küp şeker, makarna ve gazlı içecek şeklinde sıralanıyor.

Fiyatlar yüzde 131 zamlandı! Alırken şok olmayın, tıklayıp öğrenin!

DEPREM BAZI ÜRÜNLERİN FİYATINI ETKİLEDİ

Ramazan kolisinin vazgeçilmez temel gıda ürünleri arasında yer alan pirinçte gümrük vergilerinin sıfırlanmasıyla fiyat artışının önüne geçtiğine vurgu yapan sektör temsilcileri, iri tanelerde fiyatın düşmediğini ama orta tanelilerde fiyatın gerilediğini ifade etti. Yurt dışında getirilen pirinçlerin 13 TL ile 19 TL arasında değiştiği belirtilirken, “Kırımızı mercimek ağırlıklı deprem bölgesinde bulunuyor ve kısa süreli bir lojistikte gecikme meydana geldi. Sonrasında fiyatta da küçük bir yükselme yaşandı. Yine nohut ve fasulyede de biraz fiyat artışı söz konusu oldu. Bugün fasulyenin natürel fiyatı 27,5 TL bandında seyrediyor. Deprem yardımları nedeniyle bakliyatta çok sirkülasyon oldu” şeklinde ifade edildi. 

Dolarda kritik eşik! Uzmanlar bir bir açıkladı! Doları olanların resmen aklı başından gitti!

Asgari ücrette yeni gelişme! Asgari ücrete ara zam gelecek mi? İşte son durum!

Altının uçuşa geçeceği tarih belli oldu! Peş peşe açıklanan tarihlerden sonra herkes altın almaya koştu!


Geri Dön