28 / 04 / 2024

Galataport projesi kamu yararına aykırı mı?

Galataport projesi kamu yararına aykırı mı?

Galataport Projesi'nin iptali istemiyle açılan davada Danıştay Savcısı, projenin kamu yararına aykırı olduğunu bildirdi.



İstanbul'un tarihi dokusunu ıant uğruna bozacak projelerden biri olarak gösterilen ve kamuoyunda Galataport olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi'nin iptali istemiyle açılan davada, bilirkişi raporuyla aynı doğrultuda görüş bildiren savcılık, projenin 'kamu yararı'na aykırı olduğunu belirtti. 


Doğuş Holding'e ait Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesine ilişkin planların iptali için TMMOB Mimarlar, Şehir Plancıları ve İnşaat Mühendisleri Odaları tarafından açılan ve Danıştay 6'ncı Dairesi'nde görülen davada, başsavcılığın da görüşleri dava dosyasına girdi.

 

'Uyarlık görülmedi' 

Başsavcılık makamı adına görüş bildiren Danıştay Savcısı Halil Kamil Yüksel, bilirkişinin 3 Nisan 2015 tarihinde hazırladığı rapora atıfta bulunarak, planların belirsizlikten uzak, net bir bakış açısına sahip olması gerektiğinin altını çizdi. 


Tanını, araç ve yöntemin 'kuşkuya yer bırakmayacak" bir şekilde açıkça belirtilmesi gerektiği belirtilen görüşte şu ifadelere yer verildi: "Esnek ifadelerle plan tanımının ve işlevini tartışmalı hale getiren plan notlarında tanımlanan, ancak uygulamada karşılığı olmayan belirsiz hedefler içeren ve bu haliyle uygulamada birçok sıkıntıya yol açabilecek nitelikte olan dava konusu planlarda planlama tekniklerine, imar mevzuatına ve kamu yararına uyarlık görülmemektedir."


'Kamuya kapatılıyor' 

Başsavcılık ayrıca. Özelleştirme Yüksek Kurulu plan onayında dolgu alanı yer almamasına karşın davaya konu olan imar planlarında yol olarak belirlenen alanın dolgu alanı olarak görüldüğüne dikkat çekti. Kıyı kenar çizgisinin belirlenmediği kaydedilen görüşte, bilirkişi raporunda yer alan, "Bir kilometre uzunluğa ulaşan tiim kıyının özelleştirilmesi nedeniyle tüm alanın kamuya kapatılması anlamına gelmektedir" ifadelerine vurgu yapıldı. 


Birgün


Geri Dön