27 / 04 / 2024

MİA'da imar tadilatı da kamu yararına aykırı!

MİA'da imar tadilatı da kamu yararına aykırı!

Büyükşehir Belediyesi'nin tartışılan projelerinden olan MlA ile ilgili açılan davada bilirkişi " Kamu yararına aykırıdır " raporu hazırlamıştı. MİA'nın imar tadilatı ile ilgi rapor da tamamlandı.



Büyükşehir Belediyesinin tartışılan projelerinden olan MİA'yla ilgili açılan davada bilirkişi "Kamu yararına aykırıdır" raporu hazırlamıştı. MİA'nm imar tadilatıyla ilgi rapor da tamamlandı. Bilirkişi imar tadilatını da kamu yararına aykırı buldu 12 Eylül 2013 Perşembe günü gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisi'nde karara bağlanan, Merkezi İş Alanı (MİA) projesine kent genelinde birçok sivil toplum kuruluşu itiraz etmiş, itirazlarla ilgili Kocaeli İdare Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Davayla ilgili görevlendirilen bilirkişiler Şehir Plancısı ve Kentsel Tasarım Uzmanı Ser kan Yaşdağ, Şehir Plancısı Alper Aydoğmuş ve Harita Mühendisi Özkan Erdoğan 6 Haziran Cuma günü bölgeye giderek incelemelerde bulunmuş ye hazırladıkları 60 sayfalık raporda MİA'nm kamu yararına aykırı olduğunu belirtmişti. 


57 SAYFALİK RAPOR 


CHP eski belediye meclis üyesi Ali Haymanalı'nm projenin tamamıyla ilgili yaptığı başvuru sonrasında verilen bilirkişi raporunda "İmar planı değişikliklerinin imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamı yararına aykırı olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır" ifadeleri yer almıştı. Haymanalı 1/1000'lik imar tadilatıyla ilgili bir başvuru daha yapmıştı. Kocaeli 2. İdare Mahkemesi'ne yapılan bu itirazla ilgili bilirkişi raporu da önceki gün geldi. 


Haymanalı'nın 2. başvurusu ile ilgili hazırlanan 57 sayfalık raporda da MİA'nm kamu yararına aykırı olduğu belirtildi. 


X FİRMA DÜŞÜNÜLEREK 


"MİA projesiyle ilgili yapılan itirazla ilgili hazırlanan rapordaki gerekçeler ortadan kaldırılmadığı için imar tadilatı da kamu yararına aykırıdır" ifadelerinin yer aldığı rapor yine Serkan Yaşdağ, Alper Aydoğmuş ve Özkan Erdoğan tarafından hazırlandı. Raporla ilgili konuşan Ali Haymanalı, "2 bilirkişi raporunda da ifade edildiği gibi MİA projesi kamu düşünülerek hazırlanmamıştır. Bu proje x bir şirket ve onun projesi için alelacele tamamlanmış bir projedir. Biz imar tadilatlarının vatandaş ve kamu yararı ön planda tutularak hazırlanması taraftarıyız" şeklinde konuştu. 


BATAKLIK ÜZERİNE 15 KAT 


Hatırlanacağı gibi Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak MİA projesiyle ilgili olarak, "MİA'nm kararı 2006 yılında alındı. Artık bu alan kentin kalbi haline gelmiştir. Mevcut imar ile gelişmesi mümkün olmayan alana yeni bir imar yaparak burayı kazandık. MİA içinde 50 metrelik bir bulvar açılarak İzmit merkez ile entegrasyonunu sağlıyoruz. Konu siyaset üstü tartışılmalıdır. İnsanlarımızı sağduyuya davet ediyorum. Her şey yasalara uygun olarak yapılıyor" demişti. Kent muhalefeti ise bölgenin bataklık olması nedeniyle 15 kata kadar yapılaşmaya izin verecek olan projeye karşı çıkmıştı. 


Derince Ekspres


Geri Dön