Gayrimenkul hukuku intifa hakkı!
Bir gayrimenkulün kullanım hakkının bir başkasına devredilmesi durumu, intifa hakkı olarak ifade ediliyor. İntifa hakkı, gayrimenkul hukuk kapsamında düzenleniyor. İşte gayrimenkul hukuku intifa hakkı hükümleri...
Gayrimenkul hukuku intifa hakkı!
İntifa hakkı ile ilgili düzenlemeler, gayrimenkul hukuku kapsamında yer alıyor. Gayrimenkul hukuku intifa hakkı, bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı olarak ifade ediliypr. Bir diğer ifade ile, gayrimenkul sahipleri tarafından verilen intifa hakkına sahip kimseler, gayrimenkulü kullanma ondan faydalanma hakkına sahip olmuş oluyor.
İntifa hakkı, bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi halinde ortaya çıkıyor. İntifa hakkı sahibinin hakları arasında onu kullanma, ondan faydalanma yer alırken; gayrimenkulü bir başkasına satma gibi bir hakkın kullanımı söz konusu olmuyor.
İntifa hakkı;Kanundan doğan intifa hakkı; Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı; Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı olmak üzere 3 şekilde kurulabiliyor.
İntifa hakkı için gerekli olan belgeler:
* İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,
* İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
* Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.
* İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
Miras olarak bırakılamayan intifa hakkı, ayni sınırlı bir hak olma özelliğine sahip. Bu nedenle gerçek kişilerin sahip olduğu intifa hakkı kişinin ölümü ile; tüzel kişilere ait intifa hakkı ise, en geç yüz senenin dolması ile son buluyor.
İntifa hakkı harcı ne kadar?
İntifa hakkı sözleşme örneği!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com