Gaziantep'teki arsa satışları düştü!
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Mustafa Aslan, Gaziantep'te emlak sektörünün her zaman hareketli olduğunu belirterek, konut satışlarında bir gerileme olmadığını, ancak arazi satışlarında ciddi düşüşler yaşandığını belirtti.
Gayrimenkul hareketleri ile ilgili ziyaret ettiğimiz Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Mustafa Aslan, "Gaziantep sanayi bakımından gelişmiş ve çok göç alan bir şehir olduğundan dolayı emlak piyasasındaki hareketlilik normallerin üstünde bir hal seyrediyor." dedi.
Sizce Gaziantep gayrimenkul bakımından nasıl bir şehir?
Mustafa ASLAN;''Gaziantep sanayi ve gayrimenkul ile özdeşleşmiş, sürekli göç alan ve büyüyen bir şehir. Gaziantep de gerek aldığı göçler gerek ise üniversiteli öğrencilerin çok olmasından dolayı gayrimenkule sürekli bir ihtiyaç duymaktadır. Bugün Gaziantep'te 4 tane üniversite bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı ilimizde konut ihtiyacı çok fazladır ve bu konuda sıkıntılar yaşanmaktadır. İstatistiklere baktığımız zaman bugün Gaziantep'te %40 gibi bir oranında hala konut ihtiyacı var. Bununla ilgili çok ciddi konut projelerimiz var. Gayrimenkul sürekli büyüyen ve en canlı sektörlerin başında geliyor. Gaziantep'te de bunu gözlemleyebiliriz. Projelerimiz faaliyete geçer ise konut sıkıntımız kalmayacaktır.
Gaziantep gayrimenkul satışlarında düşüş var mı?
Mustafa ASLAN;"Elimizdeki değerlere bakacak olursak 2013 yılındaki satışlara göre 2015 yılı başlarında düşüş olduğunu görüyoruz. Bir başka değere bakacak olursak 2014 yılı ile 2015 yılını karşılaştırırsak Gaziantep'te konut satışı olarak bir değişiklik yok. Ama arsa satışlarında ciddi düşüşler olduğunu söyleyebiliriz."
Sizce gayrimenkullerde yılsonuna kadar nasıl bir hareket bekleniyor?
Mustafa ASLAN;" İstatistiklerimize bakacak olursak Gaziantep'te 2014 yılında 22 bin 169 konut satışı gerçekleşmiş.2015 yılında ise eylül sonuna kadar olan süreçte ise 17 bin 372 konut satılmış. Yılsonu itibari "Konut satışları yükseldi, arsalar düştü."
Gaziantep'te konut satış artışının çok olmasının sebebi nedir?
Mustafa ASLAN; "Konut satışının artışının sebebi Gaziantep'in çok göç alan bir "Konut satışlarının %30' u ipotekli satışlı" şehir olması. Bunun yanında eğitim evlilik gibi durumlar konut satışlarını ve kiralarının yükselmesine sebep oluyor. Konut satışve banka kredi faizlerinin artmasıdır. 5400 sayılı tarım yasası çıktı. Bu arsa satışlarını çok etkiledi. Düşüşün temel nedenlerinden biri de budur. Şuan bir zamanların arsa toplayanları şimdi ellerinden çıkarmak için ellerinden geleni yapıyorlar."
Konut satışlarındaki ayrımı anlatır mısınız?
Mustafa ASLAN;" Gaziantep'te satılan 17 bin 370 konutun %30'u ipotekli 6 bin 70 konut ise ipoteksiz satılmıştır. Satılan konutların %45'i ilk el, geriye kalanı da ikinci ile 22 bini rahatlıkla buluruz. Konut satışlarında bir sıkıntı yok. Ama arsalarda ciddi düşüşler mevcut. Bu düşüşleri orana vuracak olursak arsa satışlarında %20 oranında bir düşüş var. 2014 yılında Gaziantep genelinde 64 bin 500 arsa satışı gerçekleşirken, 2015 yılın başından günümüze kadar 40-45 bin civarında bir satış söz konusu. Yılsonuna kadar en fazla olacağı 50-55 bin olur. Onun yukarısına çıkacağını düşünmüyoruz." larında 2013 yılından itibaren bir artış söz konusu. Normal değerlere göre 2013 yılında 600-700 civarında konut satışında artış görüyoruz. O günden bugüne kadar konut satışları sürekli yükseliştedir."
Sizce arsa satışlarındaki bu düşüşün nedeni nedir?
Mustafa ASLAN; "Arsa satışlarındaki bu ciddi düşüşün nedenleri ise seçim arifesi el konutlardır."
Konut satışlarında illere bakarsak, en çok düşüş hangi illerde?
Mustafa ASLAN; "Bütün illerimizde şuan da düşüş görüyoruz. İl bazında en büyük düşüş Kilis ve Kahramanmaraş'tadır. Kilis'te 2014 yılında 3500-4000 civarında konut satışı gerçekleşirken 2015 yılının başından günümüze kadar 2 bin 700 konut satışı gerçekleşti. Kahramanmaraş'ta ise yılsonuna kadar yakalayabiliriz."
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Mustafa ASLAN; "Sizinle buluşmuşken şunları dile getirmek isterim; Müdürlük olarak personel eksikliğimiz var. Devletin hizmet standartlarına bakılırsa kişi başına 4-5 işlem düşüyor. Ama bizim müdürlüğümüzde kişi başına 8-10 işlem düşüyor. Bu yüzden personel eksikliklerimizi fazlasıyla hissediyoruz. Bu zorluklara rağmen vatandaşlarımız bizden %95 gibi bir memnuniyet oranı var. Kalan yüzde 5 oran ise fiziki mekân yetersizliğinden dolayı memnun değiller. Gaziantep sürekli gelişen bir şehir olduğundan dolayı bize burada çok iş düşüyor. Gayrimenkul sektörü Türkiye'nin en büyük sektörlerinden biri. Türkiye büyüdükçe bize düşen iş yükü de artıyor."
Yasemin ÖZTÜRK/Haber Ekspress