19 / 05 / 2024

Gelecek haftanın piyasa takviminde neler var? Hangi veriler açıklanacak? İşte, 16 Ocak piyasa takvimi

Gelecek haftanın piyasa takviminde neler var? Hangi veriler açıklanacak? İşte, 16 Ocak piyasa takvimi

Gelecek hafta para piyasalarını oldukça hareketli günler bekliyor. ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere merkez bankalarının açıklayacağı faiz kararları piyasaların seyrinde etkili olacak. TCMB de faiz kararını gelecek hafta açıklayacak.



Hem yurt içi hem yurt dışı piyasalar açısından oldukça heyecanlı bir hafta yatırımcıları bekliyor. 16 Ocak ile başlayan haftada; ABD Merkez Bankası Fed’in yanı sıra TCMB’nin faiz kararlarının ve çeşitli ekonomik parametrelere ilişkin veriler açıklanacak.

Uzun süredir enflasyon ve resesyon sarmalında olan ABD'de enflasyon endişeleri, geçtiğimiz hafta içerisinde açıklanan veriler ile sınırlı da olsa gerilemeye başladı. 9 Ocak haftasında açıklanan verilere göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralıkta aylık yüzde 0,1 gerilerken, yıllık bazda yüzde 6,5 artış gösterdi.

FED FAİZ ARTIRACAK MI?

Söz konusu veri akışı ile birlikte Fed üyeleri de sözle yönlendirmelerde bulunurken, para piyasalarında bankanın gelecek ay 25 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentiler yüzde 90 seviyesini aşmış durumda. St. Louis Fed Başkanı James Bullard iş gücü piyasasının güçlü seyrettiğini vurgulayarak TÜFE'deki yavaşlamaya rağmen enflasyonun hala yüksek olduğuna dikkat çekti ve faiz oranı yüzde 5'in üzerine çıkacaksa bunun bir an önce yapılması gerektiğini savundu.

Gelecek haftanın piyasa takviminde neler var? Hangi veriler açıklanacak? İşte, 16 Ocak piyasa takvimi

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de Fed'in güvenilirliğini sürdürmesi için ‘yüzde 2'lik enflasyon hedefinin tutturulması’ gerektiği görüşünü ifade ederken, enflasyonun yavaşlaması nedeniyle faiz oranlarında geçen yılki gibi agresif artışlara gerek olmadığını ileri sürdü.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’a göre ise enflasyondaki artışın en kötüsü büyük bir olasılıkla geride kaldı ve Fed'in gelecekteki faiz kararlarında 25 baz puanlık faiz artışlarına geçmesinin zamanı geldi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön