28 / 04 / 2024

Gümüşdere’deki arıtma projesi yargıya takıldı!

Gümüşdere’deki arıtma projesi yargıya takıldı!

İstanbul Okmeydanı’ndaki planların iptal edilmesinin ardından yargıdan bir güzel haber de Gümüşdere için geldi. Gümüşdere’deki tarım arazilerinin bir kısmının İSKİ’ye arıtma tesisi yapılması için devredilme kararı 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edild



İstanbul Okmeydanı’ndaki planların iptal edilmesinin ardından yargıdan bir güzel haber de Gümüşdere için geldi. Gümüşdere’deki tarım arazilerinin bir kısmının İSKİ’ye arıtma tesisi yapılması için devredilme kararı 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 2013 yılında İSKİ’ye devredilen 80 dönümlük arazi Sarıyer’in taze meyve ve sebze üretim alanın üzerinde bulunduğu için hem köylüler hem de çevreciler tarafından büyük tepki toplamıştı.



İSKİ’YE TAHSİS EDİLMİŞTİ

İstanbul’un şehir içindeki ender tarım arazilerden biri olan Sarıyer Gümüşdere 2013 yılından beri İSKİ’nin arıtma tesisi projesiyle tehlike altındaydı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarım alanı statüsüne alınmasına rağmen Toprak Koruma Kurulu arazinin 80 dönümlük kısmını tarım vasfından çıkarıp İSKİ’ye tahsis etti. Araziye atık arıtma tesisi yapılması için Toprak Koruma Kurulu’ndan iki yıl önce Mart ayında karar çıkmış, Kurul, yaklaşık 600 dönümlük, tek parsel olan arazinin 80 dönümünün tarım statüsünden çıkarılarak İSKİ’ye tahsis edilmesine karar vermişti. Gümüşdere köylüleri ise bu kararı 4. İdare Mahkemesi’ne taşımıştı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi ise İSKİ’ye tahsis edilen söz konusu arazinin “sulu özel ürün arazisi (SOT) “ olarak değerlendirdi ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13. maddesi kapsamında tarım dışı amaçlı kullanılmasına uygun görmedi.



Taraf 


Geri Dön