03 / 01 / 2025

2015 İzale-i şuyu davasının şartları

2015 İzale-i şuyu davasının şartları

İzale-i şuyu davası Medeni Kanun'un 699. maddesinde paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılması olarak tanımlanıyor.Peki,izale-i şuyu davasının şartları nelerdir?

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir? İzale i şüyu davasında ihaleye kimler girebilir?

İzalei şuyu, emlak literatüründe kullanılan bir terimdir. Peki “İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir?” İşte detaylar!

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i şuyu açık artırma 2021!

Medeni Kanuna göre ortak taşınmaz malın taksimi yapılamıyorsa mahkeme tarafından satışı yapılarak bedelleri izaleyi şuyu davasıyla paylaştırılıyor. Peki izaleyi şuyu ihalesi nasıl yapılır? İşte izale-i şuyu açık artırma 2021...

İzaleyi şuyu davasında satış süreci!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığın bozulması için izale-i şuyu davası açılıyor. İşte izaleyi şuyu davasında satış süreci...

İzale-i şuyu satış iptali!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki, hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi? İşte izale-i şuyu satış iptali...

İzale-i şuyu dava dilekçesi 2021!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruda bulunabiliyor. Peki dava dilekçesi nasıl hazırlanıyor? İşte izale-i şuyu dava dilekçesi 2021...

İzale-i şuyu davasında değerlendirme esası nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Çeşme’de bulunan müşterek mülkiyetli arsam için anlaşmazlık nedeniyle izale-i şuyu davası açıldı. Değerlendirme esası nedir? Rakam nasıl oluşur' sorusunu yanıtladı.

İzale-i şuyu talep edilmeden hisse alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Vefat eden babamdan üvey annemle bana bir ev kaldı. Üvey annem üst katta oturuyor, ben alt katta. Üvey annemin 1/4 benim 3/4 payım varken, beni çatı katına çıkartmıyor. İzale-i şuyu talep etmeden bu hisseyi almam mümkün mü?' sorusunu yanıtladı.

Emirgan Şerifler Yalısı'nın arsası satılıyor!

Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda ayakta kalan en eski eser olma niteliğindeki Emirgab Şerifler Yalısı’nın 3 bin 250 metrekare alanlı harem kısmının arsası İzale-i Şuyu ile satılıyor.

İzale-i şuyu dava dilekçesi 2017!

Hisseli gayrimenkul üzerindeki ortaklığı bozmak adına izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruluyor. İşte izale-i şuyu dava dilekçesi 2017..

İzale-i şuyu davasına itiraz edilir mi?

İzale-i şuyu davası, taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarlar tarafından ortaklığın giderilmesi için açılıyor. Peki, izale-i şuyu davasına itiraz edilir mi? İzale-i şuyu davasında karar bozulabilir mi?

2015 İzale-i şuyu davasının şartları Haberi

2015 İzale-i şuyu davasının şartları

İzale-i şuyu davasının şartları nelerdir?

Sulh Hukuk maddesinde açılabilen izale-i şuyu davasıyla paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.


İzale-i şuyuda paylaşıyı isteme hakkı en çok 10 yıllık süre sınırlandırabiliyor.Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı oluyor ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.


Medeni Kanun gereğince paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriliyor.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmüyorsa ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.


İzale-i şuyu davası...