02 / 05 / 2024

aile malları nelerdir

aile malları nelerdir

Medeni Kanuna göre, aile malları ortaklığı, ortakları elbirliği ile iktisadî faaliyette bulunmak üzere birleştirir. Peki aile malları nasıl korunur? İşte medeni kanunda yer alan esaslar ve aile mallarının korunması...

Aile malları ortaklığı!

Hısımlar, kendilerine geçen mirasın tamamı veya bir bölümüyle ya da ortaya başka mallar koymak suretiyle aralarında bir aile malları ortaklığı kurabilirler. İşte aile malları ortaklığı...

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

Miras paylaşımları son zamanlarda aile içinde çeşitli sorunlara neden olurken yasal haklarını bilmeyen vatandaşların  maalesef miras hakları ellerinden alınabilmektedir. Buna göre, aile içi miras paylaşımının esasları nelerdir? İşte haberin tüm detayları...

Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir? Edinilmiş mallar nelerdir?

Edinilmiş mallara katılma rejimi, Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik konusunda düzenleyici bir hukuki kavramdır. Bu rejime göre evlilik sürecinde edinilen mal ve kazançlar eşler arasında paylaştırılır. Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir, edinilmiş mallar nelerdir?  

Aile konutu nedir? Aile konutu özellikleri nelerdir?

Aile konutu olarak adlandırılan ve hukuki açıdan geçerliliği olan yaşam alanı, aile ve evli çiftlerin hak sahibi olduğu alanlardır. Hukuki kararlarla belirlenen aile konutunun özellikleri, diğer taşınmaz alanlardan farklı kılar. Peki aile konutu nedir, diğer taşınmazlardan farkı nedir?

Aile konutu şerhi nasıl konulur? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler nelerdir?

Aile konutu şerhi aile yaşamının sürdürüldüğü konut üzerinde tapuda malik olmayan eşe verilmiş önemli bir hak olarak ifade ediliyor. Peki, aile konutu şerhi nasıl konulur? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler nelerdir? İşte tüm detaylar...

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mallar nelerdir?

Ayıplı mal nedir, ayıplı mallar nelerdir? Alınan ürünlerden hangileri ayıplı mal kategorisine girmektedir. İşte detaylar!

Aile malları ortaklığı nedir? Aile malları ortaklığı nasıl kurulur? Hangi durumlarda sona erer?

Aile malları ortaklığı, genellikle miras yolu ile elde edilen malların korunması için akrabalar arasında resmi sözleşme ile kurulan bir ortaklıktır. Bu ortaklıkta, herkes mallar üzerinde eşit hakka sahiptir ve ortaklar, diğer ortakların onayı olmadan, kendi malları üzerinde tasarrufta bulunamaz. İşt

Evde haczedilemeyen mallar nelerdir?

Haciz alacaklının başvurusu üzerine borcun tahsilinin devletin icra dairesince borçlulardan alınması oluyor. Ancak bazı mallar haczedilemiyor. Peki, evde haczedilemeyen mallar nelerdir?

Mal paylaşımında aile mallarından pay istenebilir mi?

Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. Hakim maddi imkanları değerlendirirken tarafların bizzat kendi gelirlerini esas alıyor.

7 maddede aile konutu nedir, nasıl şerh edilir?

Aile konutu nedir, nasıl şerh edilir? Eşlerin aile konutu üzerindeki hakları nelerdir? Aile konutu korumasının süresi ne kadardır? Malik eş aile konutunu satarsa ne olur? Eşlerden birinin ölümü halinde ne olur? Avukat Kadir Kurtuluş ile Avukat Figen Şimşek yazdı...

10 soruda aile malları ortaklığı nedir?

Aile ve akrabalar tarafından aile malları ortaklığı kurulabiliyor. Peki, aile malları ortaklığı nasıl kurulur? Aile malları ortaklığı hangi hallerde sona erer? İşte yanıtı..

10 soruda aile konutu şerhi!

Eşlerin birlikte yaşamlarını sürdüğü konuta aile konutu şerhi konulabiliyor. Peki, aile konutu şerhi nedir? Aile konutu şerhi olan bir evde eşlerin hak ve sorumlulukları nelerdir?

Aile konutu şerhi için gerekli evraklar!

Malik olmayan eş evin tapusuna aile konutu şerhi koyabiliyor. Aile konutu şerhi için tapu müdürlüğüne gerekli belgeler ile müracaat ediliyor. Peki, aile konutu şerhi için gerekli evraklar nelerdir?

Aile konutu şerhi şartları!

Aile konutu, bir ailenin yaşamını devam ettirdiği konut oluyor. Tapuya ile konutu şerhi konulabilmesi için bazı şartlar aranıyor. Peki, aile konutu şerhi şartları nelerdir?

aile malları nelerdir Haberi

aile malları nelerdir

Aile mallarının korunması!

Aile malları ile ilgili yasal esaslar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre, hısımlar, kendilerine geçen mirasın tamamı veya bir bölümüyle ya da ortaya başka mallar koymak suretiyle aralarında bir aile malları ortaklığı kurabiliyor.


ÜÇÜNCÜ AYIRIM

AİLE MALLARI

A. Aile vakfı

MADDE 372.- Aile bireylerinin eğitim ve öğrenimleri, donanım ve desteklenmeleri ve bunlara benzer amaçların gerektirdiği harcamaların yapılması için kişiler hukuku ve miras hukuku hükümleri uyarınca aile vakfı kurulabilir.


Bir malın veya hakkın başkalarına geçmemek üzere aynı soydan gelenlere kuşaktan kuşağa kalacak şekilde özgülenmesi yasaktır. Böyle bir özgülenme, vakıf kurma yoluyla da yapılamaz.


B. Aile malları ortaklığı

I. Oluşumu

1. Koşulları

MADDE 373.- Hısımlar, kendilerine geçen mirasın tamamı veya bir bölümüyle ya da ortaya başka mallar koymak suretiyle aralarında bir aile malları ortaklığı kurabilirler.


2. Şekil

MADDE 374.- Aile...