04 / 05 / 2024

apartman bina kuralları

apartman bina kuralları

Apartmanda sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması durumunda, yönetimin oluşturulması yasal olarak zorunlu oluyor. Apartman bina yönetmeliği, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor...

Bağcılar'daki 8 katlı Uğurlu Apartmanı yıkılıyor! Görüntüsüyle sosyal medyada gündem olmuştu! 

Bağcılar Belediyesi, üst üste konulmuş iki bina gibi görünmesi sebebiyle sosyal medyada gündem olan apartman için harekete geçti. O binanın yıkımına başlandı. 

Apartman yöneticiliği kanunu nedir? Apartman yöneticiliği ücreti hesaplaması!

Apartman sakinlerinin ortak kararıyla seçilen apartman yöneticiliğini kanunu bulunur. Apartman yöneticiliği yapacak kişilerin, bu kanuna uymaları gerekir. Yöneticinin, apartman yöneticiliği kanununa uyması hem kendisi için hem de yönetimi devraldığı bina yönetimi için faydalıdır.

Apartman sakinleri inanamadı!  Bina duvarsız kaldı... 'Duvarı çalmışlar'

İstanbul Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir binanın yanındaki bina ile ortak duvarı kullandığı ortaya çıktı. Yıkımı yapılan evin yanındaki binanın bir cephesi duvarsız kaldı. Apartman sakinleri yaşanan durum karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Çin'de 28 saatte 10 katlı apartman yapıldı!

Tamı tamına 28 saat 45 dakikada en çok kaç katlı bina yapılabilir? sorusu yöneltildiğinde binanın değil temelin bile atılamayacağı akıllara gelebilir. Ancak Çin'de bir ilke imza atıldı ve 1 günden biraz fala bir zamanda 10 katlı apartman inşa edildi. 

Yıkılan 24 daireli apartmanın yerine 20 daire yapıldı! Depremzedeler şaşkına döndü!

Yıkılan 24 konutlu Saraçoğlu apartmanının yerine 20 evli bina inşa edilmesiyle, 18 senedir bu apartmanda oturan Esin Kütük, "Şu an inşa edilen binalarda 24 eksik daire var bize 3-4 seçenek sundular. Beynimizden vurulmuşa döndük. Hiç bu kadar ağlamamıştım" diye konuştu.

Apartman yöneticileri hangi durumlarda tadilat parası toplayabilir? 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bina yöneticisinin her ay binada bir tadilat olduğunu öne sürerek para toplandığını, tadilat için fiyat tekliflerinin kendileriyle paylaşılmadığı ucuz fiyat tekliflerinin kabul edilmediğini apartman sakinlerinin ne yapabileceği sorusu soruldu.

Avcılar'daki riskli bina tehlike saçıyor!

Avcılar'da bulunan Dış Budak isimli bina çökme tehlikesi nedeniyle tehlike saçıyor. Mahallede bulunan vatandaşlar apartmanın yıkılma tehlikesi nedeniyle endişeli günler yaşıyor. 

Bina yönetim planı örneği!

Kanun kapsamında bina yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmüne sahip olurken, apartmanın yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini gösteriyor. Peki bina yönetim planı nasıl hazırlanıyor? İşte bina yönetim planı örneği...

Rızabey Apartmanı'nın yerine bina inşa edilmesine tepki!

İzmir'de 118 kişinin yaşamını yitirdiği 30 Ekim depreminin simgelerinden olan Rızabey Apartmanı'nın yerine yeniden bina inşa edilmedi tepkilere neden oldu.

İzmit Önder Apartmanı yıkımı bekliyor!

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan ve Pisa Kulesi'ne benzeyen Önder Apartmanı için yıkım kararı alınmıştı. Tahliye edilen bina yıkıma hazır hale geldi. 

Açelya Apartmanı çevresindeki 10 bina için yıkım kararı!

Geçtiğimiz hafta sonu istinat duvarında çökme meydana gelen Ankara'daki Açelya Apartmanı'nın çevresi lazer tarayıcılarla izlenmişti. İzlemeler sonucunda çevrede yer alan 10 bina için yıkım kararı alındı. 

Çankaya Açelya Apartmanı'nın sorumlusu kim? 

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan Açelya Apartmanı'nın istinat duvarında çökme meydana gelmişti. Bina önünde önlem almadan kazı çalışması yapan müteahhit Süleyman A. ile hafriyat şirketi sahibi Serkan K. ve kepçe operatörü Özkan K. gözaltına alındıktan sonra mahkeme sonrasında serbest kaldı.  

Ankara'da çökme riski nedeniyle 21 bina boşaltıldı! 

Ankara’da, inşaat çalışması nedeniyle temelinde kayma oluşan 8 katlı Bahar Apartmanı ve etrafında riskli olduğu tespit edilen 20 bina tahliye edildi.

apartman bina kuralları Haberi

apartman bina kuralları

Apartman bina yönetmeliği!

Apartmanda sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması durumunda, yönetimin oluşturulması yasal olarak zorunlu oluyor. Anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetiliyor.


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında Beşinci Bölüm'de ele alınan apartman bina yönetimi, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurul tarafından sağlanır.


Apartman bina yönetmeliği:

Beşinci Bölüm

Anagayrimenkulün Yönetimi

A) Genel kurul:

Madde 27 – Anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılır.


B) Yönetim planı:

Madde 28 – Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler.Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar bu kanuna  ve...