06 / 05 / 2024

arsa istimlak kanunu

arsa istimlak kanunu

İstimlak, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi olarak ifade ediliyor. Peki, arsa istimlak bedeli nasıl hesaplanır?

1940 yılında İstimlak Kanunu'nda değişiklik! Yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek!

1940 yılında, İstimlak Kanunu'nun 11. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek. 

İzmir'de konut imarlı 78 arsa satılacak! Arsa almak isteyenler dikkat!

İzmir'in Menemen ilçesinde mülkiyeti Menemen Belediyesi'ne ait 78 adet konut imarlı arsa, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 35 (a) maddesine göre kapalı teklif usulü ile satışa çıkarıldı.

Tapu Genel Müdürlüğü'nden arsa payı uyarısı!

Ev alıp satarken hayati öneme sahip olan 'Arsa payı' durumuna Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile ilgili genelge yayımlandı. Genelgede Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verildi. 

Arsa ve arazilerde imar planına kamu ayarı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından temmuzda gerçekleşen İmar Kanunu değişikliği kapsamında Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Yönetmeliği sil baştan değişti....

Tapuda kamu adına istimlak şerhi bulunması nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Aileden miras olarak kalan bir arsa var. Emlakçı bize burayı almak isteyenler olduğunu söyledi, ama tapuya gittiğimizde kamu adına istimlak şerhi bulunduğu söylendi. Bu işte bir terslik yok mu?' sorusunu yanıtladı

İstimlak edilen arsa için dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun '1999'da satılan arsa için bir avukatlık bürosu aradı. İstimlak edilen yer için dava açılabileceğini söyledi. Biz de bütün yetkiyi ve vekaletnameyi gönderdik. Şimdi avukatların hiçbir şekilde geri dönüşü olmuyor, ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı

Arsa karşılığı inşaatta KDV oranı 2018!

Yürürlüğe giren 7104 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile arsa karşılığı inşaatta KDV oranı 2018 ne oldu?

Katma Değer Vergisi Kanunu 2018!

Arsa karşılığı inşaatlarda arsa sahibinin ödediği KDV'yi daraltan Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugün Resmi Gazete'de yayımlandı..

Arsa sahipleri müteahhitten aldıkları konutlar için KDV ödeyecek!

Plan ve Bütçe Komisyonunda KDV Kanunu tasarısının 10 maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, arsasını müteahhide veren arsa sahibi, bunun karşılığında aldığı sadece konut veya iş yerleri için KDV ödeyecek..

Arsa emlak vergisi muafiyeti var mı?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırında yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödenmesi gerekiyor. Vergide bazı koşullar dahilinde vergi muafiyeti bulunuyor. Peki, arsa emlak vergisi muafiyeti var mı?

Arsa emlak vergisi 2. taksiti!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor. Vergi, iki taksitte ödeniyor. Peki, arsa emlak vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?

Arsa istimlak bedeli nasıl alınır?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu Arsa istimlak bedeli nasıl alınır sorusuna cevap verdi..

Arsa emlak vergisi oranı 2015!

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz mallar için sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, arsa emlak vergisi oranı 2015 ne kadar?

arsa istimlak kanunu Haberi

arsa istimlak kanunu

Arsa istimlak bedeli nasıl hesaplanır?

Özel kişilere ait taşınmaz malların devlet veya kamu tüzel kişilerince kamu yararı gereğince kanunla gösterilen esaslar çerçevesinde parası peşin ödenmek kaydıyla mülkiyetinin zorla alınmasına istimlak deniyor. İstimlak bir başka deyişle kamulaştırma olarak da ifade ediliyor. 


Belediyece istimlakin yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekmekiyor.(Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi)


İstimlaklarda gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekiyor. 


Özel kanunlarla ön görülen olağanüstü durumlarda (Halk sağlığını tehdit  eden unsurları oluşturan taşınmazlar vb. gibi) 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanunun 27. maddesi uygulanıyor. Bu maddeye göre kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulundan alınıyor. Peki, arsa...