03 / 05 / 2024

Arsa maliyetleri 2015

Arsa maliyetleri 2015

Polonya ve Romanya’nın başkentinde gelişen bir inşaat projesinin toplam maliyetinin yüzde 18’i arsa maliyetinden kaynaklanıyor. Bu rakam Avrupa’nın batısına yaklaştıkça yüzde 25’i buluyor.

Artan inşaat maliyetleri arsa sahiplerini prefabrik evlere yönlendirdi! Prefabrik evin maliyeti ne kadar?

Pandemiyle birlikte inşaat maliyetleri büyük artış eğilimine girdi. Bu durum, özellikle arsa sahibi vatandaşları sıfırdan ev inşaatı çilesi yerine, hızlı ve ekonomik bir çözüm olan prefabrik evlere yönlendirdi. 

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!

Yükselen konut fiyatlarının, sektörü istenmeyen bir seviyeye taşıdığına dikkat çeken Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır ''Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı'' dedi.

150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı! 

Artan inşaat ve arsa maliyetleri sonrası müteahhit de konut üretiminde temkinli davranmaya başladı. Açıklanan rakamlara göre, 150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlayan fiyatlara yükseldi. Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı... 

İnşaat sektöründe arsa maliyetleri düşürülmeli!

Kovid-19 süreci başladığından beri en çok zorlukla karşılaşan sektörlerin başında inşaat sektörü yer alıyor. Sıfır konut stokunun erimesi ve yerine yeni konutların yapılamaması inşaat sektörünün yaşadığı zorlukları gösteriyor.

Arsa maliyetleri artıyor, malzeme fiyatları yükselişte!

İnşaat maliyetleri endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayı verilerine göre bir önceki yıla göre yaklaşık 2020 Eylül'de yüzde 16,11 oranında arttı. 

Yatırımcılara 'ucuz arsa' formülü!

Yatırımcının önündeki en büyük engel olan arsa maliyetleri engeli kaldırıldığı zaman büyümek isteyen KOBİ’ler ve sanayiciler enerjilerini, yatırıma ve üretime harcayacak. Arsa maliyetleri sorunun çözülmesi, yatırımcıya düşük maliyetli arsa sağlanması gerekiyor.

Arsa maliyetleri yüzde 70'lere kadar çıkıyor!

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, "Arsa maliyetleri yüzde 45-50’lerde, hatta bazı noktalarda yüzde 70’lere kadar çıkıyor. Oysa Avrupa'da konut projelerinde arsa payı yüzde 25’i geçmez. Mevcut konut fiyatları şu anda dipte" diyor...

Arsa maliyetleri azaltılmalı!

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Nadir Vurankaya, Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırıdan en çok etkilenen sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu dile getirdi. 

İstanbul'da arsa maliyetleri yükseldi!

Gayrimenkul geliştirme şirketi Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, şirketlerin konut maliyetlerinin yarısından fazlasının arsaya harcanmasının sağlıksız bir durum olduğunu açıkladı. 

Isparta Belediyesi imar prangalarını söküyor!

Belediye, imar prangalarını söküyor. 3 ayrı projede 100 binden fazla dairelik konut rezervi oluşturuluyor. Atıl arsalar değerleniyor, müteahhitlik sektörünün arsa maliyetleri düşüyor. Bu durum daire fiyatlarının düşmesine de etkili olacak.

Gaziantep'te arsa maliyetleri ucuz konut üretimini engelliyor!

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa ve Yönetim Kurulu üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaret etti.Ziyarette, Gaziantep'te müteahhitlik sektörünün geleceği ve müteahhitlik sektörünün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

Antalya Gazipaşa'da konut fiyatları arttı!

Son yıllarda gayrimenkul piyasasının gözdesi haline gelen Antalya Gazipaşa'da, ev ve dükkan kiraları astronomik rakamlara ulaştı. Artan arsa maliyetleri ve yeni projelerle birlikte konut fiyatları da uçuşa geçti.

İzmit Yeşilova'da yapılaşma yoğunlaştı!

Bir dönem yoğun bir yapılaşma içinde olan İzmit'deki Yenişehir Mahallesi, artan arsa maliyetleri ve dolayısıyla yükselen konut fiyatlarından dolayı yapılaşmanın alternatif olarak gösterilen Yeşilova Mahallesi'ne kaymasına neden oldu.

Arsa maliyetleri 2015 Haberi

Arsa maliyetleri 2015

Polonya ve Romanya’nın başkentinde gelişen bir inşaat projesinin toplam maliyetinin yüzde 18’i arsa maliyetinden kaynaklanıyor. Bu rakam Avrupa’nın batısına yaklaştıkça yüzde 25’i buluyor. Ancak İstanbul’da rakam orta bölgelerde yüzde 50, Başakşehir tarafında yüzde 60, Bağdat Caddesi bölgesinde ise yüzde 80’e ulaşmış durumda. “5 dönüm yer için milyon dolarlar isteyenler var. Bunlarla anlaşmak mümkün değil.” diyen Avrupa Konutları’nın mimarı Artaş Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, arsa maliyetlerinin hızlı yükselişinin İstanbul’da dar ve orta gelirlinin ev alma ihtimalini ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Belediyeler, TOKİ, bakanlık çalışmalarıyla arazi geliştirilebileceğine dikkat çeken Çetinsaya, “Konut fiyatları bu şekilde nereye gider ben de tahmin edemiyorum. Fiyatlar yükseldikçe üzülüyorum. Nitekim yüksek fiyat satışları düşürür. Daha az insana hitap etmiş oluruz. TOKİ 300 daire yapıyor, 20...