05 / 07 / 2024

art mirasçının atanması

art mirasçının atanması

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Peki, art mirasçı atama nasıl yapılır? Art mirasçı kimdir?

Art mirasçı nasıl atanır?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla ön mirasçı atadığı kişiyi mirası art mirasçıya devretmekle yükümlü kılabilir. Peki Art mirasçı nedir? Art mirasçı nasıl atanır?

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın: Kira artış sınırı devam etmeli!

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artış sınırının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kiralara yüzde 25 zam sınırı bitince artış oranını ev sahipleri mi belirleyecek? 

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan,'Kiralara yüzde 25 zam sınırı bitince artış oranını ev sahipleri mi belirleyecek?' sorusunun yanıtını verdi. İşte ayrıntılar...

 ATEM Başkanı Akçam açıkladı: Kirada yüzde 25 artış sınırlaması kalkarsa ne olur?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamalarda kirada yüzde 25 sınırının uzatılmayacağının sinyalini verdi. Peki kirada yüzde 25 artış sınırlaması kalkarsa ne olur? ATEM Başkanı Hakan Akçam değerlendirdi.

CHP Milletvekili Gürsel Erol, Bakan Mehmet Özhaseki’ye fahiş kira artışlarını sordu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, yurttaşların son dönemlerde en çok şikayetçi olduğu konu olan ve gündemden düşmeyen kira artışlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. 

Konut fiyat artışları, inşaat maliyet artışlarının altında kaldı!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan konut fiyat artışlarının inşaat maliyet artışlarının altında kaldığını açıkladı.

1957'de kira artışlarını önlemek için 5 maddelik öneri!

1957 yılında kira bedellerindeki fazla artış gündemde yer almış. Dar gelirli ailelerin kiraları ödeyememesi üzerine kiralardaki bu artışların önüne geçilebilmesi için 5 maddelik öneri sunulmuş. İşte o 5 madde...

Fahiş kira artışlarının sonuna mı gelindi? 'Yüzde 15'e varan düşüşler söz konusu'

Son dönemlerde kiralık konutlarda fiyatlar oldukça yükselirken, gayrimenkul uzmanları yaptıkları açıklamalarda fiyat artışlarının durduğunu, hatta bir miktar esneme yaşandığını söylüyor...

Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi, diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

Anne ve babanın hayatta iken evlatlarına mal vermesine “sağlararası kazandırma” işlemi denir. Peki, Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi? Diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

Artçı mirasçı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 521. maddesi, bir kişinin ölümü sonrasında malvarlığının nasıl dağıtılacağını düzenlemektedir. Bu süreçte vasiyetname yoluyla artçı mirasçı ataması yapılır. Peki artçı mirasçı nedir, hangi durumlarda belirlenir? Artçı mirasçı hakkında bilinmesi gerekenler...

AVM'lerde de kira krizi büyüyor! İş yeri kiralarına TÜFE’nin yüzde 50-60’ı kadar artış sınırı talebi!

AVM’ler pandemi döneminde markalara ciddi destekler sunarak, kiraların önemli kısmından feragat etti ancak sektörde kira sorunu yeniden gündem oldu. Perakendeciler, konuttaki gibi işyeri kiralarına da artış sınırı getirilmesini istiyor. İşte detaylar...

Kira krizi yeniden alevlendi! Onlar da kiralara artış sınırı talep ediyor!

Alışveriş merkezleri pandemi döneminde markalara ciddi destekler sağlayarak kiraların önemli bölümünden feragat etti. Şimdi de kur artışıyla eriyen kiralar ile beraber iki taraf arasındaki kira krizi tekrar gün yüzüne çıktı. Perakendeciler, konuttaki gibi işyeri kiralarına da artış sınırı istiyor.

Baba ölmeden mirasını istediği evladına verebilir mi?

Baba ölmeden mirasını istediği evladına verebilir mi sorusu mirasçılar tarafından merak edilir. Bu konuda bilinmesi hukuki düzenlemeler geçerlidir. Peki baba ölmeden mirasını istediği evladına verebilir mi? Miras hukukunda önemli olan bu konu ile ilgili ayrıntılar...

Mirasın reddi halinde miras kime kalır?

Miras reddi, bazı durumlarda yapılabilen hukuki bir haktır. Vefat eden kişinin mirasını istemeyen kişiler miras reddi hakkına sahiptir. Bu durumda mirasın kime geçeceği en merak edilen konulardan biridir. Peki miras reddi nasıl gerçekleşir ve miras reddi davasından sonra miras kime kalır?

art mirasçının atanması Haberi

art mirasçının atanması

Art mirasçı atama nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Ancak aynı yükümlülük artmirasçıya yüklenemiyor.


Tasarrufta geçiş anı belirtilmemişse miras, önmirasçının ölümüyle artmirasçıya geçiyor. Tasarrufta geçiş anı gösterilmiş olup önmirasçının ölümünde bu an henüz gelmemişse miras, güvence göstermeleri koşuluyla önmirasçının mirasçılarına teslim edilir.


Mirasın artmirasçıya geçmesine herhangi bir sebeple olanak kalmadığı anda miras, önmirasçıya; önmirasçı ölmüşse onun mirasçılarına kesin olarak kalır.


Güvence

Önmirasçıya geçen mirasın sulh mahkemesince defteri tutulur. Mirasbırakan açıkça bağışık tutmadıkça, mirasın önmirasçıya teslimi onun güvence göstermesine bağlıdır. Taşınmazlarda bu güvence, yeterli görüldüğü takdirde mirası geçirme yükümlülüğünün tapu kütüğüne şerh verilmesiyle de sağlanabilir.

Önmirasçı güvence göstermez veya artmirasçının beklenen haklarını tehlikeye düşürürse, mirasın resmen yönetimine karar verilir.


Hükümleri

1. Önmirasçı hakkında: Önmirasçı,  mirası atanmış mirasçılar...