18 / 05 / 2024

AVM kiraları dövizden tlye geçiş

AVM kiraları dövizden tlye geçiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ve kimi zaman doğrudan müdahalesiyle özellikle AVM'lerde kiraların birer ikişer dövizden Türk Lirası'na döndürüldüğü haberleri geliyor. Ama durun! Öyle hemen avuçlarımız patlarcasına alkışlamadan önce biraz düşünelim...

Merkez Bankası, konut kiraları düşecek dedi. Ama nasıl?

Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası, konut fiyatlarına paralel olarak kiraların da düşeceğini vurguladı. Bu açıklama üzerine ünlü ekonomist Hakan Kara, X sosyal medya hesabından konuttaki düşüşün kiralara yansımadığını gösteren bir grafik paylaştı.

Kiracılar Platformu: Kiralar düşmüyor! Maaşın tamamı kiraya ödeniyor!

Kiracılar Dayanışma Platformu'ndan kiralar düşüyor açıklamalarına tepki geldi. Platform sözcüsü, kiraların düşmediğini, asgari ücret zammı için herkesin pusuya yattığını belirtti. 

Uzun zaman sonra bir ilk: Konutta satış zorlaştı, kiralar düştü!

Türkiye'de konut ve kira fiyatları son iki sende uçuşa geçti. Ancak son dönemde kira fiyatlarında bir ilk yaşandı. Bu kez kiralar için artış değil düşüş haberi geldi.

ATSO: Türkiye'de konut stoku düştü, bu açık tamamlandığında kiralar düşecek! 

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, "kayıt dışı"na karşı topyekun bir mücadele yürütülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Bahar, Türkiye'de konut stokunun tamamlandığında kiraların düşeceğini belirtti.

AVM'de dükkan sahibi olmak isteyenler dikkat! Tam 11 adet dükkan taksitle satılıyor! 

Van Büyükşehir Belediyesi, Van ili, İpekyolu ilçesi, Şerefiye Mahallesinde yer alan Vanpark AVM'deki 11 adet dükkanı 6 taksitle satıyor. Peki Vanpark AVM'de satışa sunulan dükkanların fiyatları ne kadar? 

GYODER'den kiraları düşürecek 'Yeni Konut Modeli'

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği emlak piyasasında denge sağlamak amacıyla yeni bir proje başlattı. Proje kapsamında kiraların düşürülmesi hedefleniyor. İşte detaylar...

KKM hesaplarında son dakika gelişmesi! Dövizden dönen KKM hesaplarında ‘prim uygulaması’ sona eriyor!

Kur korumalı mevduat hesaplarında önemli bir gelişme yaşandı. Bankacılık çevrelerinde, Merkez Bankası’nın bankalara prim uygulamasına sınırlama yönünde tavsiye verdiği konuşulurken, bazı bankalar dövizden dönen KKM hesaplarına, ‘önden prim’ uygulamasını kaldırdı.

Konut sıkıntısı ve kiralar protesto edildi! Dünya bu sıkıntı ile savaşıyor! O ülkenin vatandaşları ayağa kalktı!

Konut sıkıntısı ve yüksek kiralar dünyanın en büyük sorunların biri haline geldi. O ülkede konut sıkıntısı ve yüksek kiralar protesto edilerek vatandaşlar ayağa kalktı...

İstanbul’da kiralar düştü mü? İstanbul’daki kiralara dair son durum!

İstanbul’da kiralar düştü mü, Hangi ilde kiralar ne kadar düştü? Soruları yanıtlarını arıyor. İşte detaylar!

Kira fiyatları yüz güldürmeye mi başlıyor? İstanbul’da kiralar düştü mü?

İstanbul’da kiralar düştü mü, İstanbul’da kiralar düşüyor mu? şeklindeki sorular sorulmaya başlandı. İşte merak edilen detaylar!

AVM kiraları için yeni düzenleme çağrısı!

AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, AVM’lerdeki kiralamaları da içine alan iş yeri kiralamaları kapsamında mevzuatta yeni düzenlemelere gereksinim olduğunu belirtti. Peki AVM sektöründe pandemiden bugüne neler oldu? İşte ayrıntılar...

AVM’ler kira zammında yasal sınırı dinlemiyor!

Daha önce zamda yasal sınırı yükseltmek için bakanlıkla bir araya gelen, geçen hafta ise dövizle fatura kesmeye başlayan pek çok AVM, yasal sınırı aşıyor. AVM kiralarında neler oluyor? Sektör ve marka temsilcileri ne diyor?

AVM'lerde dövizle kiralama tartışması!

Geçtiğimiz hafta zam için harekete geçen AVM'ler şimdi de dövizli kiralamaya geçti. Türkiye genelinde organize bir şekilde hareket eden pek çok AVM, yabancı ve yüzde 50 yabancı ortaklı Türk markalara dövizle fatura kesiyor...

AVM kiraları dövizden tlye geçiş Haberi

AVM kiraları dövizden tlye geçiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ve kimi zaman doğrudan müdahalesiyle özellikle AVM'lerde kiraların birer ikişer dövizden Türk Lirası'na döndürüldüğü haberleri geliyor. Bu, kendi paramızı kullanma adına olumlu bir durum kuşkusuz. Ama durun! Öyle hemen avuçlarımız patlarcasına alkışlamadan önce biraz düşünelim...


Önce şu soruya bir yanıt verelim: "Şimdiye kadar neden döviz üstünden kira sözleşmesi yapıyorduk?"


Dövize dayalı kiralama, mal sahibi için de, kiralayan için de avantajlıydı da ondan. AVM'lerin yapımında önemli boyutta döviz ya da dövize dayalı borçlanma söz konusu olmuştu ve bu borcun ödenmesi için de dövize ihtiyaç vardı. Dolayısıyla kiranın döviz üstünden alınmak istenmesi gayet normaldi.


Kira sözleşmesinin döviz üstünden yapılması kiralayan açısından da avantaj doğuruyordu. Çünkü uzun bir dönem dikkate alındığında dövizdeki artış, fiyat artışının altında kalıyordu. 


Ama son birkaç aydır döviz kurlarında...