06 / 05 / 2024

belediye meclisini kim seçer

belediye meclisini kim seçer

Belediye meclisinin nasıl oluşması gerektiğine ilişkin esaslar, 5393 sayılı Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor. Yönetmeliğe göre, belediye meclisi nasıl oluşturulur? İşte belediye meclisi esasları...

İzmir Konak’a kentsel dönüşüm müjdesi!

İzmir Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Hatay bölgesinde yer alan riskli yapıların dönüşümüne ilişkin kararı bir sonraki aya bırakmadı ve belediye meclisini olağanüstü topladı.

İzmir Büyükşehir Belediye binası tadilat edilecek mi?

Meclis toplantısında belediye ana binası için DEÜ tarafından çürük raporu verildiğini hatırlatan Doğan, "10 yıldır çivi dahi çakılmadı. Yaşanacak olası bir facianın vebalini kim üstlenecek" dedi

Mesken çöp vergisini kim öder?

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için çöp vergisi ödeniyor. Peki, mesken çöp vergisini kim öder?

Hamit Nişancı mülk satışlarına neden tepki gösterdi?

Seferihisar Belediye Başkanı Soyer'in bedeli 300 milyon lirayı bulduğu ileri sürülen mülklerin satışı için belediye meclisini olağanüstü toplayıp yetki almasına eski başkan Nişancı sert çıktı.

İskan başvurusunu kim yapar?

İnşaat çalışmaları tamamlanmış olan herhangi bir yapının belirli kriterlere uygunluğuna göre belediye tarafından verilen onay belgesine iskan deniyor. Peki, iskan başvurusunu kim yapar?

Dükkanda kiracı varsa çevre temizlik vergisini kim öder?

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenmesi gereken vergiler arasında yer alan çevre temizlik vergisinin mükellefiyeti, binanın kullanımı ile başlıyor. Peki, dükkanda kiracı varsa çevre temizlik vergisini kim öder?

Dükkan çöp vergisini kim öder?

Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor. Peki, dükkan çöp vergisini kim öder?

Adana Belediye Evleri'nin maketleri hazır!

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Belediye Evleri sakinlerine "Türkiye'nin en güzel kentsel dönüşüm projesi olacak" diye Halk Günü'nde müjde verdi. Çetin, "Kim, nerede oturacak daha şimdiden belli, gelin maketi görün" diye halka seslendi.

Belediye oturma ruhsatı nasıl alınır?

İnşaat çalışmaları biten bir yapıda oturumun başlaması için öncelikle belediyeden oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, belediye oturma ruhsatı nasıl alınır? Belediyeden oturma ruhsatını kim alır?

Köy yerleşik alan tespitini kim yapar?

Belediye alanları dışındaki, inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan köy yerleşik alan tespiti kim yapar?

Tellaliye harcını kim öder?

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı, Tellaliye harcına tabi tutuluyor. Peki, tellaliye harcını kim öder? Tellallık harcının mükellefi kimdir?

Bina inşaat harcını kim öder?

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan ilave ve tadiller de dahil her türlü bina inşaatı, inşaat veya tadilat ruhsatı bina inşaat harcına tabi tutuluyor. Peki bina inşaat harcını kim öder?

Tellaliye bedelini kim öder?

Belediye Gelirleri Kanununa göre belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı için ödenmesi gereken tellaliye bedelini kim öder?

belediye meclisini kim seçer Haberi

belediye meclisini kim seçer

Belediye meclisi nasıl oluşturulur?

Belediye meclisinin nasıl oluşması gerektiğine ilişkin esaslar, 5393 sayılı Belediye Kanununun 19 uncu maddesine dayanılarak hazırlan Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor.


Yönetmelik gereğince, meclis, mahalli idareler seçim sonuçlarının ilânını takip eden beşinci gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanır. Başkan tarafından meclisin en genç iki üyesi geçici kâtip olarak davet olunuyor. 


Başkanlıkça yoklama yapılarak salt çoğunluğun mevcut olduğu tespit edildikten sonra meclis, birinci ve ikinci başkan vekillerini, en az iki kâtip üyeyi seçer. Kâtip üyeler seçildikten sonra en genç iki üye yerlerini seçilmiş kâtip üyelere bırakırlar. Peki, belediye meclisi nasıl oluşturulur?


Belediye meclisi seçimleri yönetmeliğin madde 19, 20, 21, 22 ve 23. maddelerinde açıklanıyor.


Başkan vekilleri ve katip üyelerin seçimi

Madde 19 — Meclis, mahalli idareler seçiminden sonraki ilk toplantısında, üyeleri...