23 / 12 / 2024

bina çıkmaları ortak alana girer mi

bina çıkmaları ortak alana girer mi

Anagayrimenkulde mantolama uygulaması yapıldığını düşünelim. Bina çıkmalarında yapılacak mantolama masrafı 1. kat malikine mi aittir yoksa tüm kat maliklerine mi? Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Prof. Dr. Ece Ceylan Baba: Atıl yapılar için kentsel dönüşüm projeleriyle ortak çözümler üretilmeli!

Atıl durumdaki yapıların binaları kamusal yaşama kazandırmaya yönelik çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ece Ceylan Baba: ''Kentler büyüdükçe daha fazla mekan ve bina ihtiyacı doğuyor. Bu noktada, kentsel dönüşüm projeleriyle ortak çözümler üretmek önem kazanıyor” dedi.

Apartman sakinleri inanamadı!  Bina duvarsız kaldı... 'Duvarı çalmışlar'

İstanbul Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir binanın yanındaki bina ile ortak duvarı kullandığı ortaya çıktı. Yıkımı yapılan evin yanındaki binanın bir cephesi duvarsız kaldı. Apartman sakinleri yaşanan durum karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Bina yapmak için iki arsa birleştirilebilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Müteahhit bizim arsaya bina yapacaktı. İki arsayı birleştirdi, sonra da ortadan kayboldu. Şimdi ortada birleşmiş iki arsa ve birkaç ortak var. Ne yapabiliriz?'' sorusunu yanıtladı. 

4 maddede bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi!

Bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi nasıl oluyor. İşte tüm detaylarıyla bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi...

Yönetim planıyla ortak alan hakkınız gasp edilemez!

Tüm bina ve sitelerde var olan yönetim planı ile hak sahiplerinin ortak alan hakları sınırlanabilir mi? Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş konuyla ilgili detayları anlatıyor:

Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?

Bir binanın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilmesi halinde, yapı yıkılıyor. Peki, kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?

Bina yöneticisi ne iş yapar?

Kat Mülkiyeti Kanunu usul ve esaslarına göre binalar bina yönetimi tarafından yönetiliyor. Kat maliklerinin ortak kararı doğrultusunda bina yönetimi seçiliyor. Peki, bina yöneticisi ne iş yapar?

Bina çıkma mesafeleri!

Bina çıkmaları, binanın üst kısımlarında yer alan çıkıntılı kısım olarak ifade ediliyor. Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabilir.

Apartman sakinlerinin bina ortak giderlerini ödemek zorunlu mu?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında Bina Ortak giderleri ile ilgili okuyucusunun sorularını cevaplıyor.

Bina ortak karar protokolü maddeleri!

Bina ortak karar protokolünde ileride oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmak için açık ve net bir şekilde alınan kararlara yer verilmesi gerekiyor. İşte bina ortak karar protokolü maddeleri..

Bina ortak karar protokolü dilekçe örneği!

Bina Ortak Karar Protokolü bağlı bulunulan İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bilgi amaçlı bir dilekçe ile sunuluyor. İşte bina ortak karar protokolü dilekçe örneği...

Bina ortak karar protokolü ne işe yarar?

Kentsel dönüşümden yararlanmak ve bu proje dahilinde binanın yeninden inşa edilme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bu süreçte malikler tarafından imzalanan bina ortak karar protokolü ne işe yarar?

Bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde yıkılan bir evin yeniden nasıl ve kim tarafından yapılacağı; hangi dairede kimin oturacağının tespitinin yapılması gerekiyor. Peki, bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?

bina çıkmaları ortak alana girer mi Haberi

bina çıkmaları ortak alana girer mi

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Bina çıkmaları, binalarda döşemelerin uzantısı olarak yapılan, parsel sınırları dışına taşmayan, en az bir ucu serbest, mesnetli olan açık veya kapalı olan derinliği uygulama imar planı veya yönetmelikle belirlenen yapı elemanları olarak tanımlanıyor.


Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan yerleri ise ortak yerler olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre bina çıkmaları da anagayrimenkulün ortak alanları kapsamında yer alıyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, ortak alanlarda yapılacak her türlü masraflar tüm kat malikleri tarafından karşılanıyor.


Örneğin apartmanda yapılacak mantolama uygulamasında bina çıkmaları da ortak alan sayıldığından buranın masrafı da tüm kat maliklerini ilgilendiriyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu uygulamalarından doğacak her türlü anlaşmazlık Sulh Hukuk Mahkemelerinde çözümleniyor. Buna bağlı olarak bina çıkmalarında uygulanacak ısı yalıtım masrafları için...